Лазаня с телешка кайма
Лазаня с много месища и подправки.
Необходими продукти:
- 300 г телешка кайма
- 4 скилидки чесън, счукан
- 1 глава лук, фино нарязан
- 1 голям морков, фино нарязан
- 2 големи сурови наденици
- 5 резена пушен бекон
- около 9 кори за лазаня
- 1 консерва нарязани домати
- 2 пълни с.л. доматено пюре
- 3-4 стръка пресен розмарин, само листата
- 2 ч.л. сушен риган
- 2 ч.л. сушена мащерка
- 2 ч.л. смляно индийско орехче
- 1 ч.л. смляна канела
- 1 пълна чаша сухо бяло вино
- натрошена моцарела
- зехтин
- сол и пипер
- прясно настърган пармезан, за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Сгорещете сравнително голяма тенджера и сипете зехтин. Нарежете едро бекона и го запържете заедно с листенцата розмарин до леко покафеняване, като разбърквате от време на време.
2. Обелете наденичките и ги натрошете (или нарежете ситно). Когато беконът стане златист, прибавете месото от наденичките и разбъркайте.
3. След като се сготвят наполовина наденичките, добавете каймата. Разбъркайте много добре, така че да не се получат много големи бучки от каймата, а да я надробите наситно. Когато е почти напълно готова (на 70%), добавете виното и увеличете котлона и пържете като разбърквате, докато виното се изпари.
4. Добавете доматите и доматеното пюре, заедно с ригана, мащерката, индийското орехче и канелата. Овкусете добре със сол и пипер, като внимавате да не пресолите, защото месата също са солени. Разбъркайте хубаво и оставете да заври. След това намалете огъня до слаб и покрийте съда с капак. Оставете да къкри за около 45 мин.
5. Малко преди да се сготви напълно сосът, сложете тенджера с подсолена вода да заври и загрейте фурната на около 150°С.
6. Сложете от соса на дъното на огнеупорен съд, така че да го покрие хубаво, след това покрийте с тънък слой натрошена моцарела. Бланширайте в кипящата вода 3 кори за лазаня (или достатъчно на брой, за да покриете с един слой паста съда) за около 30 сек. до 1 мин., само колкото да омекне леко. Постелете ги върху сиренето и повторете процедурата до изчерпване на продуктите - трябва да са достатъчни за около 3 реда лазаня.
7. Последният слой трябва да е от месния сос - разпределете го много добре, така че да покрива хубаво ръбовете и цялата паста, за да не изсъхне при печене и да се втвърди. Покрийте с останалото сирене и печете непокрито 30-40 мин. или докато се получи златисто-кафява коричка от сиренето, а пастата е напълно сварена.
8. Поднесете лазанята гореща, поръсена с прясно настърган пармезан.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ