Кюфтенца от пушеко с къри
Апетитни кюфтенца в сметанов сос.
Необходими продукти:
За кюфтетата:
- 500 г пушеко месо, смляно (или говеждо)
- 2 с.л. нарязан магданоз
- ¾ ч.л. гарам масала
- 2 скилидки чесън
- 3 с.л. лук, смлян
- 1 средно голямо яйце
- 1 ч.л. сол
За соса:
- 1 средно голяма глава лук, смлян
- 2 с.л. олио от рапица
- 2 дафинови листа
- 1 пръчица канела
- 1 ¾ ч.ч. нарязани на кубчета печени на огън домати от консерва
- 2 скилидки чесън, пресован
- ½ -1 ч.ч. вода
- ½ ч.л. куркума
- ½ -1 ч.л. лют червен пипер
- 2 ч.л. кориандър
- 1 ч.л. гарам масала
- сол
- 100-150 гр. грах (по желание)
- заквасена сметана, за отгоре
Начин на приготвяне:
1. Смесете всички съставки за кюфтетата в дълбока купа. В тиган загрейте олиото от рапица на средно силен огън и добавете лука, двата дафинови листа и пръчицата канела.
2. Запържете лука до златисто, за 3-5 минути, и добавете доматите, чесъна, куркумата, лютия червен пипер, кориандъра, гарам масалата и солта.
3. Разбъркайте добре и добавете ½ ч.ч. вода.
4. Когато кипне, покрийте с капак, намалете котлона и оставете да ври на слаб огън докато приготвяте кюфтетата.
5. Направете кюфтетата колкото големи искате и ги поставете в соса. Оставете да поврат на слаб огън за 10-15 минути, като внимателно ги обръщате на всеки 5 минути, за да се покрият добре със соса.
6. Отстранете капака и оставете да ври още 3-5 минути до готовност, след което добавете граха (по желание) и гответе докато граха добие ярко зелен цвят.
7. Сервирайте с ориз и може би наан.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ