Регистрация

Класическа лазаня с рагу и сирена



Класическа лазаня с рагу и сирена
Трудно   |   Порции 6   |   Видяна: 913

Домашна лазаня с кайма, бешамел и моцарела.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Лазанята е италианска традиция, пленила небца по целия свят, а след като готовите кори за лазаня станаха широко достъпни в магазините, вече любителите могат да сготвят харесваното от тях ястие у дома си. Ето как да си сглобите домашна лазаня.

Първо трябва да си приготвите отделните компоненти - рагуто, соса и сирената. Започнете с рагуто като в тиган със сгорещено олио разтопите масло и запържите бекон на кубчета. После прибавете лука, морковите и целината и гответе докато омекнат. Вкарайте основната съставка на рагуто - каймата и разрохкайте на трохи. Оставете да се поготви, залейте с вино, изчакайте да се изпари част от него, налейте бульон, оставете да покъкри още малко и прибавете доматен концентрат. Овкусете със сол, пипер и индийско орехче, дръжте на котлона още няколко минути и дръпнете настрани.

Идва ред на бешамела. Тук класическият френски сос се обогатява с настърган пармезан. Ето защо е добре да си рендосате пармезана предварително, пък защо не и да си нарежете моцарелата на шайби, за да ви е по-лесно по време на реденето на ястието. Разтопете маслото в касерола, добавете брашното и още преди да е потъмняло, постепенно налейте млякото, като внимавате да не се образуват бучки. Овкусете със сол, пипер и индийско орехче, прибавете пармезана и гответе на слаб огън при периодично бъркане 5-7 минути. Махнете от котлона и тази част. Време е за финалното сглабяне на ястието.

Намажете дъното на правоъгълна тава с част от рагуто, отгоре подредете кори за лазаня плътно, но без да се застъпват. Върху тях сложете първо рагу, после бешамел, след това шайби моцарела и поръсете пармезан. Следва втори ред кори, пак същият вариант на разпределяне на продуктите, трети ред кори и отново продукти. Тавата се завива с алуминиево фолио и се пъхва в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25 минути. После фолиото се разгръща и ястието се допича за още 7-10 минути. Остава само да сервирате и хапнете.

Точният списък с продуктите и стъпките на направа можете да видите ТУК.

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта