Регистрация

Кейк с шоколад и лешници

Кейк с шоколад и лешници
Трудно   |   Порции 8-10   |   Видяна: 3250

Лешников кейк с тъмен шоколад и ликьор.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За кейка:

  • 1 и ¼ чаши брашно за сладкиши
  • 1 и ½ чаша кафява захар
  • ¾ чаша захар
  • ½ чаша неподсолено масло, размекнато
  • 2 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. кашерна сол
  • 1 чаша суроватка
  • 3 яйца, на стайна температура
  • 115 г горчиво-сладък шоколад, разтопен
  • 2 ч.л. ванилия
  • 1 чаша вряща вода
  • 2 ч.л. кафе

За пълнежа:

  • 2 и ½ чаша гъста сметана
  • 2/3 чаша захар
  • 4 яйчни жълтъка
  • ¼ чаша брашно
  • ¼ чаша царевично нишесте
  • 1 и ½ ч.л. ванилия
  • ¼ чаша ликьор Франджелико (или друг ликьор по ваш избор, по възможност амарето)
  • 1 чаша печени лешници, начупени

За глазурата:

  • 3 яйчни бетъка, на стайна температура
  • 1 и ¾ чаши захар
  • 1 и ½ с.л. златен сироп
  • 7 и ½ с.л. вода
  • 2 ч.л. ванилия
  • ½ ч.л. крем тартар

Начин на приготвяне:

1. Започнете с кейка, като разбиете заедно маслото и захарта. Добавете яйцата и ванилията.

2. Изсипете в шоколада и разбъркайте добре.

3. Пресейте заедно брашното, содата бикарбонат и солта. Добавете сухите съставки към течните съставки, като редувате течните съставки със суроватката.

4. Разбъркайте кафето във врящата вода, докато се комбинират добре, после изсипете в тестото за кейка и бъркайте, докато стане гладко.

5. Напръскайте 2 двайсетсантиметрови тави с брашнян спрей за печене. Поръсете с какао. Разпределете тестото за кейка по равно в двете тави. Тръснете леко тавичките, така че тестото да стане равномерно.

6. Печете за 30 минути, или докато клечка за зъби забита в средата излезе чиста, в предварително загрята фурна на 180 градуса. Оставете кейковете да изстинат на решетка минимум един час.

7. Когато кейковете изстинат, започнете приготвянето на крем-глазурата  с лешници. Изсипете разбитата сметана в тиган за сос и подварете (затоплете точно до момента преди да кипне).

8. В отделна купа, разбийте яйчени жълтъци със захар. Добавете брашно и царевично нишесте. Разбивайте, докато получите гладка смес.

9. Използвайте шпатула, за да загребете количество колкото за 1 чаша от горещия крем и изсипете в яйчено-захарната смес. Разбийте веднага, за да се комбинира бързо.

10. Изсипете останалия крем при яйцата, като бъркате непрекъснато. Върнете топлата смес в тигана.

11. Продължете да готвите, като бъркате непрекъснато, докато се сгъсти.

12. Изсипете в огнеупорна купа и разбийте вътре ванилия и Франджелико, докато получите гладка и кремообразна смес. Покрийте със синтетично фолио, което да се опира в крема, така че да не се оформи коричка. Оставете крема да престои, докато стане със стайна температура. Охладете напълно в хладилник. * След като крема се охлади, разбъркайте вътре лешниците.

14. Сложете на стабилна повърхност двата кейка и разрежете всеки на 2 половини през средата на блатовете, така че получите 4 слоя кейк.

15. Намажете с гладък слой с около 1/3 от лешниковия крем върху тях, като мажете до около 3 см от краищата. Върху всеки слой крем слагайте слой кейк. Повторете с още 2 слоя и накрая сложете третия слой като топинг.  Сложете кейка в хладилника да се стегне, докато направите глазурата за покриване.

16. За глазурата, разбийте всички съставки в средно голяма огнеупорна купа. Сложете купата върху малко по-голяма тенджера пълна с 5-6 см къкреща вода. (Не оставяйте водата да достигне дъното на купата)

17. С електрически миксер, разбийте белтъците за 6 минути. Отстранете от огъня и продължете да разбивате още 1 минута, добавяйки ванилията.

18. Оставете глазурата леко да се охлади (сложихме в хладилник за около 10 минути) преди да намажете кейка. Украсете с още лешници.

* Можете да направите крема 1-2 дни предварително, както направихме ние. Само разбъркайте лешниците вътре непосредствено преди употреба.

 

Източник: opensourcefood

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта