Регистрация

Кейк с карамел и ябълки с канела и лимон

Кейк с карамел и ябълки с канела и лимон
Средно   |   Порции 6-8   |   Видяна: 624

Домашен ябълков пай с карамелена корчка и въздушно тесто.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 500 г ябълки
  • 1 лимон с ядлива кора
  • 3 яйца
  • 60 г масло
  • 90 г брашно
  • 90 г захар + 5 с.л.
  • 70 мл вода
  • канела

Начин на приготвяне:

1. С 10 г от маслото намажете дъното и стените на формичка за пайове с диаметър около 20 см. След това залепете само на дъното хартия за печене, а стените поръсете с малко брашно. С още малко масло намажете хартията отгоре.

2. Сипете 5 с.л. захар в тиган с незалепващо покритие и сложете на котлона на умерен огън. Щом захарта започне да се топи, сипете водата и разбъркайте. Мешайте периодично докато къкри и се превърне в златист карамел. След това добавете 40 г от маслото и бъркайте докато се разтопи. Изсипете получения карамел върху хартията за печене на дъното на тавичката.

3. Ябълките обелете, разполовете, почистете от сърцевината и след това нарежете половините на четвъртини, а после четвъртините - на осмини. Ако са много големи, чак тогава стигнете до 16-тини. Получените ябълкови полумесеци прехврлете в купа. Рендосайте върху тях лимоновата кора и изстискайте половинката от него. Разбъркайте, поръсете с около 1 ч.л. канела и размешайте отново.

4. Подредете ябълковите полумесеци с леко застъпване в кръг по дъното на тавата. Ако остане празен център, подредете още парчета ябълки там.

5. Яйцата разделете на белтъци и жълтъци. С миксер разбийте жълтъците на пяна - не е задължително да става прекалено гъста, но все пак е добре да се сгъсти. По време на разбиването постепенно вкарайте и 90 г захар в сместа.

6. Прибавете жълтъците при белтъците след като са разбити и разбийте отново. След това поръсете брашното и добавете 40 мл разтопено масло (толкова трябва да ви е останало). Разбийте до хомогенност.

7. С полученото течно тесто залейте ябълките. Приберете формичката в загрята на 170 градуса фурна за 40 минути.

8. Охладете и обърнете сладкиша. Отлепете хартията от красивата му външност и нарежете. Време е за хапване. По желание можете да поднесете със заквасена сметана с пудра захар, бита сметана или топка салдолед. Украса от пресни листа мента е красива и лесна за този десерт с ябълки.

 

Източник: YouTube/Schnelles Rezept

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 1:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта