Регистрация

Картофените палачинки на баба

Картофените палачинки на баба
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 2110

Пържени топки от картофи и лук.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 3 големи картофа
  • 1 голяма глава жълт лук
  • 2 ½ с.л. морска сол (или по-малко ако използвате гранулирана)
  • 2 яйца
  • ½ ч.ч. хляб маца, стрит на трохи (или галета, за предпочитане панко)
  • олио за пържене (от гроздови семки, царевично или от рапица)

Начин на приготвяне:

1. Настържете на ситно картофите и лука - или на ренде или с кухненския робот – трябва да получите тънки ивички, а не пюре.

2. Изплакнете с много студена вода, за да отмиете нишестето, отцедете и изстискайте, така че да стане възможно най-сухо (поне малко вода ще остане, но няма проблем).

3. Смесете всички съставки в голяма купа. Трябва да получите не много гъсто тесто, можете да регулирате гъстотата като добавяте постепенно още яйце или натрошена маца.

4. Нагрейте на средно силен огън тиган с 1 см. олио на дъното и проверете дали е достатъчно горещо – като капнете капка тесто или брашно, то трябва да започне да цвърчи, но не и да пуши.

5. С две лъжици или лъжица за сладолед внимателно пускайте малки топчета в горещото олио и ги сплесквайте да станат около 2 см. дебелички. Пържете ги около 3 минути от всяка страна или докато станат златисто-кафяви.

6. Сложете ги върху салфетка, за да се отцеди излишната мазнина и ги сервирайте с ябълков сос или заквасена сметана.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 45 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта