Регистрация

Карамелово-орехови квадрати

Карамелово-орехови квадрати
Трудно   |   Порции 16   |   Видяна: 2571

Вкусни и ароматни десертчета с меден нюанс.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За тестото:

  • 2 1/4 чаши брашно
  • 1/2 чаша захар
  • 3/4 ч.л. сол
  • 1 1/2 пакет студено, неосолено масло, охладено и нарязано на кубчета
  • 1/4 чаша ледена вода
  • 1 с.л. дистилиран бял оцет

За пълнежа:

  • 1 1/2 пакета неосолено масло
  • 1 1/4 чаши лека кафява захар
  • 1/2 чаша мед
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/4 ч.л. къри на прах (по желание)
  • 1 чаша пълномаслена сметана
  • 450 г орехови половини

Начин на приготвяне:

1. За тестото: В кухненски робот смесете брашното със захарта, солта и след това прибавете маслото, докато тестото стане на трохи. Сипете водата и оцета и бъркайте докато трохите се намокрят равномерно. Изсипете трохите тесто върху восъчна хартия и омесете докато стане цяло тесто. Оформете с ръце тестото в кръгъл съд, покрийте с найлон и оставете в хладилника, докато се охлади леко за около 15 мин.

2. Загрейте фурната до 190ºС и сложете пергаментова хартия на дъното на тавичка с размери 22,9 на 33 см (после ще ви е по-лесно да го извадите). Разточете тестото между 2 листа восъчна хартия, за да пасне на дъното на тавата (около 3,3 см дебелина). Сложете го в тавата за печене и охладете в хладилник за около 30 мин.

3. Покрийте тестото с пергаментова хартия и напълнете с тежести за пай или сушен боб. Печете за около 20 мин., докато е готово. Махнете пергаментовата хартия и тежестите и изпечете блата още 12 мин., докато леко покафенее. Оставете да изстине.

4. За пълнежа: В голяма тенджера смесете маслото, кафявата захар, меда и солта и гответе на средна температура и бъркайте докато стане на пяна и леко се сгъсти за около 10 мин. Прибавете кърито на прах (ако желаете) и сметаната и гответе като разбърквате от време на време още около 10 мин., докато термометърът за сладкиши в карамела покаже 115ºС. Прибавете орехите и след още 2 мин. изсипете пълнежа в тестото, като го разпределите равномерно. Печете около 15 мин. докато блатът стане златист и пълнежът кипне. Оставете да изстине напълно. Издърпайте пергаментовата хартия върху дъска за рязане. Нарежете на квадрати и поднесете.

* Квадратите могат да се съхраняват в херметически затворена кутия при стайна температура в продължение на 1 седмица.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1.30 ч.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта