Регистрация

Как се боядисват яйца в чорап

Как се боядисват яйца в чорап
Лесно   |   Порции 1   |   Видяна: 6496

Великденски яйца с украса от листенца.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Боядисването на яйца е емблематичен ритуал за Великден. Ето един от най-народните начини за направата на вапцани яйчица с украса от листенца. Можете да бъдете убедени, че ако заложите на този метод едва ли ще има друго яйце като вашето. Освен това разполагате с огромна възможност за импровизация.

Необходими продукти:

  • яйца
  • вода
  • оцет
  • боя за яйца
  • билки и листа
  • дамски чорапи или чорапогащник
  • конец
  • олио

Начин на приготвяне:

1. Сварете яйцата. Ако искате да си спестите поражения върху черупката на бойците, сложете на дъното на тенджерата хавлиена кърпа и нередете яйцата върху нея. Сложете студена вода и ги пуснете да се варят на бавен огън. Така вашето гнездо ще даде минимален брой „жертви“.

2. Наберете си листенца и треви от най-близката градинка. Обикновено използвам тънки листчета трева, с които оформям кръст. Много красиви бойци стават и с листенца магданоз и копър. Подходящи са също листата на здравеца и мушкатото.

3. Разтворете в буркани или други стъклени съдове боята според инструкциите на опаковката. Добавете в нея по 1 ч.л. оцет.

4. Вземете варено яйце, закрепете плътно листенцето върху него. За да сте сигурни, че листът ще залепне добре, можете да го намокрите предварително. Стремете се вътрешната страна на листото (там, където са изпъкналите части на жилките) да бъде от външната страна при декорацията.

5. Поставете яйцето в дамски чорап, като внимавате да не се размести листенцето. Стегнете хубаво и вържете с конец. Отрежете останалата част от чорапа или чорапогащника, за да можете да я използвате за другите яйца.

6. Стегнатото в чорапа яйце с листенце потопете в боята. Аз ги държа двойно повече от препоръчаното на опаковката време в боята. Така цветът става по-наситен. След изваждане отрежете чорапа и махнете листенцето. Оставете яйцето в страни да изсъхне.

7. Когато сте готови с всички яйца, намажете ги с памук, напоен в олио. Така ще придобият страхотен блясък.

трикове за боядисване на великденски яйца

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

РЕЦЕПТА НА ДЕНЯ

сподели:

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта