Регистрация

Кайсиев пай с джинджифилов сладолед

Кайсиев пай с джинджифилов сладолед
Средно   |   Порции 6   |   Видяна: 3002

Плодов пай със сладолед внася перфектното лятно настроение.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За пая:

  • 1/3 ч.ч. масло
  • ½ ч.ч. захар
  • 1 кг кайсии, разрязани на половинки
  • сок и настъргана кора от един лимон
  • тесто за пай или бутер тесто, достатъчно да покрие дъното на една 25 см. кръгла тавичка

За джинджифиловия сладолед:

  • 2 ч.ч. пълномаслена сметана
  • ¼ ч.ч. ситно нарязан пресен джинджифил
  • 4 жълтъка
  • ¼ ч.ч. захар

Начин на приготвяне:

За пая:

1. В огнеупорен съд с размери 25 см. разтопете маслото, добавете захарта и загрейте докато се образуват балончета и захарта се карамелизира.

2. Добавете лимоновия сок и настърганата лимонова кора и разбъркайте.

3. Сложете половинките кайсии с разреза надолу в карамела.

4. Покрийте с тестото.

5. Запечете в предварително загрята на 200 С фурна за 25 минути.

6. Оставете да се охлади за 10 минути, покрийте с чиния и обърнете, за да извадите пая от тавичката.

7. Сервирайте топъл с топка джинджифилов сладолед.

За сладоледа:

1. Сложете сметаната в малка тенджерка, добавете джинджифила и загрейте точно до под точката на кипене. Отстранете тенджерката от котлона и оставете настрани покритата с похлупак тенджерка, за да се накисне джинджифила в сметаната - за половин час.

2. Отцедете и извадете джинджифила от сметаната.

3. В отделен съд разбийте захарта и яйцата до пухкав сняг.

4. Загрейте отново сметаната и добавете постепенно яйцата. Не позволявайте сместа да кипне, трябва да се сгъсти колкото да полепва по дъното на лъжицата.

5. Отцедете сместа отново и я сложете в хладилника за няколко часа или цяла нощ и я замразете във фризера, за да се получи сладолед.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта