Регистрация

Императорска торта парфе

Императорска торта парфе
Трудно   |   Порции 8-12   |   Видяна: 73

Домашна торта с желе и млечен крем.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За тестото:

  • 130 г ронливи масленки
  • 80 г орехи
  • 70 г пудра захар
  • 50 г масло
  • 1 пакет ванилова захар

За плънката:

  • 2,5 ч.ч. мляко (300 мл)
  • 60 г ориз арборио или жасминов ориз
  • 2 с.л. захар (40 г)
  • 2 пакета ванилова захар
  • 3 яйчени жълтъка
  • 2 с.л. масло (40 г)
  • 90 г светли стафиди
  • щипка сол

За желирания топинг:

  • 1,2 с.л. плодово желе на прах
  • 250 г плодове (каквото е желето - ягоди, малини, киви, праскова, боровинки и др.)
  • 1 с.л. балсамов оцет
  • листенца прясна мента за украса

Начин на приготвяне:

1. Смелете в чопър или начукайте в хаванче курабийките и ореховите ядки. Смесете ги със захарта и ваниловата захар. Разтопете маслото и залейте сухата смес с него.

2. Намазнете дъното и стените на кръгла формичка за сладкиши (най-добре с регулиращи се стени) с диаметър 20 см. с разтопено масло. След това изсипете маслените трохи вътре и натискайте с пръсти или обратното на лъжица докато се получи твърд равномерен блат. Приберете в хладилника за 1 час да се стегне.

3. Изсипете млякото за крема в касерола, измийте ориза под течаща вода и го изсипете при млякото. Кипнете. Добавете захарта, ванилията и щипка сол. Разбърквайте с дървена лъжица за няколко миинути докато оризът леко набъбне. Оставете да се развари на много слаб огън.

4. Разбийте жълтъците. Постепенно към тях добавяйте от готовата оризова смес, като предварително леко сте я охладили. След това върнете отново в съда от варенето, добавете стафидите и загрейте малко под точката на кипене. Разбърквайте докато се получи гъст крем. След това покрийте със стреч фолио, за да не хваща коричка и оставете да се охлади на стайна температура.

5. Пресипете охладения крем върху стегнатата основа и заравнете с влажна шпатула. Запечете на 180 градуса в предваително загрята фурна за 20 минути.

6. Пригответе желето според изнструкциите на опаковката. Плодовете измийте. Ако са по-големи или се нуждаят от почистване на костилки и люспи, ги почистете и нарежете на парченца. Аз разботя с ягоди и ягодово желе, защото така е в оригиналната рецепта за тортата. Нарязаните плодове овъргаляйте в балсамовия оцет и подредете върху изпечената и охладена да стоайна температура торта.

7. Излейте отгоре готовото и леко охладено желе, като внимавате да не започне да се стяга преди да сте го сипали върху тортата. Можете докато е още топло да украсите с листенца мента, като ги забодете в него. Ще е по-хито обаче, ако изчакате да сте стегне и просто поставите листото върху парчето непосредствено преди поднасяне. Така ще е по-свежо и угледно.

8. Приберете тортата в хладилник до поднасянето и за минимум 3 часа.

Източник: lozhka.su

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

РЕЦЕПТА НА ДЕНЯ

сподели:

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта