Регистрация

Зеленчуци на фурна в стил рататуй

Зеленчуци на фурна в стил рататуй
Лесно   |   Порции 3-4   |   Видяна: 3866

Постни печени зеленчуци в доматено пюре с чесън и билки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 тиквичка
  • 2 патладжана
  • 3 домата
  • 1 малка опаковка доматена салца или кетчуп (около 120 мл)
  • 1/2 глава лук
  • 3 скилидки чесън
  • сол и черен пипер на вкус
  • зехтин
  • по желание - босилек, риган, сминдух

Начин на приготвяне:

1. Измийте всички зеленчуци.

2. Патладжаните нарежете на колелца с дебелина около 0,5 см. и осолете. Оставете настрана да си пуснат горчивината. След това отмийте под течаща вода и сложете върху кърпа, за да се подсушат.

3. Тиквичката и домата нарежете на същите по дебелина колелца. По традиция при рататуя зеленчуците не се белят. Но ако много искате - махнете горната им ципа.

4. Разбъркайте доматения сос с намачкания на пста или минат през преса чесън. Добавете наситнения лук и сол и пипер на вкус. Подправките, които са изброени в продуктите по желание, не се слагат в оригиналната рецепта, но и с тях става много вкусно. Аз предпочитам добавка от пресен босилек, но след като се изпече ястието. Можете да сложите сух риган или сминдух директно в доматеното пюре.

5. Излейте пюрето на дъното на малка четириъгълна тава. Осолете зеленчуците и започнете да редите кръгчетата едно до друго, като ги редувате. Най-отгоре покапете със зехтин.

6. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30 минути.

Забележка: Това ястие не е традиционен рататуй, защото в него няма картофи. Направих го, тъй като ми трябваше зеленчукова гарнитура. Ако желаете обаче да сътворите истинската рецепта, добавете и 2-3 картофа на шайби, като ги направите една идея по-тънки от останалите зеленчуци и ги обтриете със зехтин още преди реденето. В този случай може да се наложи да печете зеленчуците една идея повече. Показател за готовия рататуй са готовите картофи - тях можете да проверите като боцнете с вилица.

Източник: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
1
1 трагедия
3
Средна оценка
зле
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта