Емпада - кексче с пиле и маслини
Банички с пилешко и зеленчуци.
Необходими продукти:
За тестото:
- 4 ч.ч. универсално брашно
- 340 г маргарин
- 3 яйца
- 1 ч.л. бакпулвер
- 3 ч.л. студена вода
- сол
За плънката:
- 2 обезкостени пилешки гърди
- ½ ч.ч. зелени маслини, нарязани
- ½ ч.ч. палмова сърцевина, нарязана
- 2 с.л. универсално брашно
- 1 глава лук, нарязан
- 1 с.л. олио
- 2 с.л. доматено пюре
- сол
За намазване:
- 1 жълтък
Начин на приготвяне:
На тестото:
1. Заделете белтъка на 1 яйце.
2. Смесете жълтъка с останалите цели яйца, брашното, маргарина, бакпулвера и солта в голяма купа.
3. Смесете всички необходими продукти за около 10 мин. или до образуването на тесто.
4. Прибавете студена вода до желаната консистенция.
На плънката:
1. Смесете пилешките гърди, нарязания лук, олиото, солта и 1 ч.ч. вода в тенджера под налягане.
2. Оставете на умерен огън за 10 мин. след като започне да излиза парата от тенджерата. Ако нямате тенджера под налягане, варете около 30 мин. в обикновена тенджерка.
3. Извадете свареното месо и запазете бульона.
4. Нарежете пилешките гърди и и ги сложете в тенджерка.
5. Прибавете зелените маслини, палмовата сърцевина, доматеното пюре и смесете с 2 с.л. брашно.
6. Оставете на умерен огън и сварете плънката, като бавно добавяте бульона до получаването на паста.
7. Сложете от тестото в индивидуални формички за печене, като го притиснете хубаво, но оставите малко извън краищата.
8. Напълнете с пилешко.
9. Направете малко капаче от тестото и покрийте формичката. Притиснете, така че да се залепи и отстранете излишното тесто.
10. Намажете с жълтък.
11. Загрейте фурната до 190°С.
12. Печете за около 25 мин. до златисто-кафяво.
13. Оставете да се охладят и извадете от формичките.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ