Елда с кайма и сметана в гърне
Гювеч от елда с месо и маслен сос.
Необходими продукти:
- 2 ч.ч. елда (гречка)
- 250 г кайма
- 100 мл животинска сметана
- 40 мл олио
- 2 с.л. доматен концентрат
- 70 г масло
- 2 глави лук
- сол, черен пипер и кимион на вкус
- пресен магданоз или кориандър за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Елдата изсипете в гевгир или цедка, измийте под течаща вода и прехвърлете в гювеч, гърне или тенджерка с огнеупорни дръжки.
2. Наситнете лука и го запържете в олиото до златисто. Добавете каймата и гответе докато мръвчиците се разпаднат на трохички. После овкусете щедро с подправки и добавете доматения сос. Разбъркайте.
3. Изсипете запръжката в гювеча, отгоре залейте със сметаната и добавете 100 мл хладка вода. Разбъркайте без да се престаравате. Компонентите ще се смесят при печенето.
4. Преди да затворите гювеча, наредете резени масло отгоре. Похлупете и гответе в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 минути.
5. Сервирайте топло и поръсено с наситнен пресен магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ