Регистрация

Еклерчета с три вида крем

Еклерчета с три вида крем
Трудно   |   Порции 3-6   |   Видяна: 3846

Домашни сладки с крем от ванилия, зелен чай и кафе.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За тестото:

  • 100 мл вода
  • 50 г масло, неосолено
  • 1ч.л. захар
  • 1/4 ч.л. сол
  • 60 г брашно
  • 2 1/2 яйца

За ваниловия крем:

  • 4 жълтъка
  • 80 г захар
  • 60 г брашно
  • 400 мл мляко
  • 200 мл незасквасена сметана
  • 1/2 ч.л. от остърганата вътрешност на шушулка ванилия
  • 1/4 ч.л. екстракт от ванилия
  • 1с.л. коантро (или ром)
  • 1с.л. масло, неосолено

За другите два крема:

  • Използвайте същите продукти като за ваниловия крем, но вместо екстракта от ванилия използвайте следното:
  • 1 с.л. зелен чай на прах + 1 с.л. гореща вода, смесени на крем
  • или
  • 2 с.л. разтворимо кафе + 1 с.л. гореща вода, смесени на крем

Начин на приготвяне:

На тестото:

1. Загрейте фурната на 180ºC.

2. В тенджерка смесете водата, маслото, захарта и солта и сгорещете до разтопяване на маслото и докато сместа започне да ври.

3. Бързо прибавете цялото брашно и разбъркайте енергично, за да не загори.

4. Когато сместа стане хомогенна, гответе още около минута, колкото да се сготви добре брашното.

5. Свалете от огъня.

6. Разбийте 2-те яйца леко и ги изсипете малко по малко при тестото. Разбъркайте хубаво.

7. Продължете да добавяте останалото яйце малко по малко, като разбърквате след всяко добавяне.

8. Накрая трябва да получите лепкава смес. Добавете допълнителното 1/2 яйце и отново разбъркайте много добре.

9. Бъркайте до получаване на лепкава, еднородна паста.

10. Сложете я в готварски пош и изсипете в тавичка за печене желаното количество от тестото. Имайте предвид, че еклерите ще се надигнат при печене, затова оставете достатъчно място между тях.

11. Намокрете пръста си и притиснете всяко еклерче леко, така че да се получи овална формичка, а не връхче.

12. Преди да ги сложите във фурната, ги поръсете с малко вода - така ще се надигнат по лесно, когато водата се изпари.

13. Не отваряйте фурната по време на печене, за да не спаднат еклерите. Трябва да се изпекат до златисто-кафяво.

14. Извадете ги и ги охладете.

На крема:

1. В голяма купа сложете жълтъка и половината захар. Разбийте до сгъстяване и заделете.

2. В тенджерка смесете млякото, сметаната и останалата захар. Стоплете сместа на слаб огън и когато започнат да се появяват балончета по стените, свалете от огъня.

3. Прибавете брашното при разбития със захар жълтък и разбъркайте хубаво.

4. Без да спирате да разбивате, налейте малко по малко топлото мляко. Разбъркайте бързо, за да не се сготви яйцето.

5. Прибавете останалото топло мляко бавно, като не спирате да бъркате.

6. Върнете сместа на котлона и оставете на слаб огън.

7. Прибавете шушулката ванилия.

8. Бъркайте непрекъснато, докато сместа се сгъсти.

9. Свалете от огъня, прибавете екстракта от ванилия (или зеления чай, или кафето), алкохола и маслото. Разбъркайте хубаво.

10. Покрийте съда с крема с найлоново фолио и оставете в хладилника, за да се охлади напълно. По този начин няма да се образува коричка.

11. Напълнете еклерите с крем и поднесете.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 1.30 ч.

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта