Домашно изпечено пилешко като от дюнерджийницата
Пържоли от пилешко бутчета с картофи, изпечени на импровизиран домашен дюнер.
Необходими продукти:
- 1 кг пържоли от пилешко бутче без кост
- сол и пипер
- 1 с.л. сладък червен пипер
- 1 с.л. горчица
- 2-3 скилидки чесън
- 120 мл кисело мляко
- 8 картофа
- червен пипер на вкус
- 1 с.л. провансалски подправки или си миксирайте до това количество сухи мащерка, риган, босилек и розмарин
- 3 с.л. растителна мазнина
- 1 голяма глава лук + 2 шиша за основа
Начин на приготвяне:
1. Пържолите обтрийте със сол и пипер и прехвърлете в купа. Поръсете със сладкия червен пипер и залейте с горчицата и киселото мляко. Прибавете намачканите скилидки чесън и разбъркайте. Оставете да се мариноват между 15 минути и 12 часа.
2. Картофите обелете и нарежете на едро. Овкусете със сол, червен и черен пипер, провансалски микс и залейте с растителна мазнина. Разбъркайте.
3. Главата лук обелете и разполовете. Положете двете половини с разреза надолу в тава. Забучете двата шиша в средата им. Картофите изсипете встрани около лука.
4. Взимайте по една пилешка пържола и без да я отцеждате от маринатата редете върху двата шиша едновременно, за да се получи своеобразен домашен дюнер. Подредете едно върху друго така всичките парчета върху шишовете.
5. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 1 час. След изваждане и леко охлаждане можете да нарежете с ножа вертикално, за да изглежда като пилешко месо, свалено от професионален дюнер. Сервирайте с картофите, с които се е пекло. Може да се появят ентусиасти, които да пожелаят да хапнат и главите печен лук.
Източник: YouTube/Essen Rezepte
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ