Домашни сладки от вито тесто с масло и захар
Домашно замесени сладки рулца от маслено тесто с плънка от захар и масло.
Необходими продукти:
- 500 г бяло брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1/2 ч.л. сол
- 200 г масло
- 200 мл гъсто кисело мляко
- 1 яйце
- 180 г кристална бяла захар + 180 г бяло брашно + 50 г масло
- 1 жълтък + 1 белтък
Начин на приготвяне:
1. Пресейте 500 г бяло брашно в купа и добавете солта и бакпулвера. Разбъркайте.
2. Рендосайте 200 г силно изстудено масло в купата и претрийте на трохи.
3. В друга купа разбийте яйцето, добавете киселото мляко и разбийте отново. Оформете кладенче в сухите съставки и изсипете получения крем. След това с ръце замесете нелепнещо тесто.
4. Оформете на топка и приберете в найлонов плик в хладилника за 15 минути.
5. През това време (може и в същата купа от замесването на тестото) сипете кристалната захар и пресейте още 180 г брашно. След това рендосайте 50 г добре изстудено масло. Претрийте на трохи и дръпнете настрана.
6. Разделете си белтъка и жълтъка на яйце в две отделни купички и ги разбийте с по 1 с.л. вода без да прекалявате с разбиването.
7. Извадете тестото от хладилника. Разделете на 2 части и върнете едната обратно. Другата разточете върху набрашнен плот на правоъгълник, като едната страна е приблизително 2 пъти по-дълга от другата. Намажете с половината разбит белтък, поръсете правоъгълника с 1/2 от захарните трохи и завийте на руло.
8. С вилица надерете рулото напречно, а след това нарежете на леко диагонални парчета с дебелина около 2,5 см. Редете ги легнали, с отстояние в тава, застлана с хартия за печене. Ако тавата е голяма, направете същото и с втората половина и печете заедно.
9. Сладките се пекат, поръсени с малко кристална захар в прдварително загрята на 180 градуса фурна за 22-28 минути - следете - когато започнат да стават леко златисти по ръбовете, е дошло време за вадене. 5-10 минути след изваждане ще се стегнат и ще станат хрупкави.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ