Регистрация

Домашен мармалад от малини



Домашен мармалад от малини
Средно   |   Порции 2,4 л   |   Видяна: 1612

Домашно сладко от замразени плодове или сладко от пресни домашни плодове.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Домашно плодово сладко - онзи изключителен завършек, който може да се постави върху палачинки, бухти, панирани филийки и дори парче хляб, за да го превърне в закуска или десерт с неустоим вкус. За разлика от купените мармалади и конфитюри в това бурканче се съдържат само трите продукта, необходими за направата на сладкото - плодове, захар и лимонов сок. Няма вредни добавки и съмнителни подобрители, а качеството на плодовете контролирате самите вие. Как се прави - лесно и вкусно - показва Миро в канала Готвене за начинаещи.

Първо към 2 кг плод се добавят 800 г захар. Ако използвате едри плодове, ги нарежете на парчета. Естествено във варианти с дюли и ябълки, можете да обелите, за по-нежен резултат. Плодовете се изсипват в голяма тенджера, заливат се със захарта и се оставят настрана за час-два, като периодично се разбъркват. Следва да се кипнат и след като са врели 10 минути, да се махнат от огъня. Пресипват се в друг съд и се прибират в хладилник за 1 ден.

Полученото сладко на този етап е течно, ала в него се добавят още 800 мл захар и 100 мл лимонов сок и се връща в тенджерата, кипва се отново и се оставя да къкри 20-тина минути на слаб огън. Във видеото по-горе ще видите как се проверява със студена чиния гъстотата. Врялото сладко от малини или други плодове, които сте си избрали, се прехвърля в стерилизирани буркани. Завинтват се капачките, обръща се и се изчаква ден да се охладят.

Дали има необходимост от добавяне на пектин - ще разберете в края на видеото. За този домашен мармалад можете да използвате и замразени плодове, като предварително ги размразите преди първото добавяне на захарта. Възможно е да пуснат повечко вода, затова ще се наложи по-продължително кипене.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 2 часа
Време за готвене: 2 дни

Рейтинг и коментари

5 отлична
3
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта