Регистрация

Домашен зелник с яйца

Домашен зелник с яйца
Средно   |   Порции 5-8   |   Видяна: 1549

Питка със зеле в стил солен пирог.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 300 грама маргарин
  • 500 грама брашно
  • 500 грама прясно зеле
  • 2 яйца
  • 1/2 ч.ч. натрошени обикновени бисквити
  • 1 ч.ч. вода
  • 3 с.л. олио
  • сол и оцет на вкус
  • 1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне:

1. Размекнатия на стайна температура маргарин стрийте с брашното до получаване на маслени трохи.

2. Във водата сложете сол и оцет на вкус, разбийте хубаво, изсипете в брашното, замесете тесто и го приберете за един час в хладилника.

3. Сварете яйцата.

4. Кипнете вода в тенджера и сложете зелето да се вари за 10-15 минути на слаб до умерен огън.

5. Отцедете омекналото от варенето зеле, изсипете го в купа, осолете на вкус и добавете олиото и обелените и наситнени варени яйца.

6. Намазнете с маргарин дъното и стените на тава за печене. Пуснете фурната да загрява на 200 градуса без вентилатор.

7. Разделете тестото на две части, като едната е малко по-голяма от другата.

8. Разстелете хубаво по-голямото парче тесто по дъното и стените на тавичката като се постараете да образува борд по стените.

9. Изсипете плънката вътре, разпределете и захлупете с втората част от тестото. Прещипете хубаво краищата. За целта можете леко да навлажните с мокри пръсти края на тестото - с вода залепва по-добре.

10. Намажете зелника с разбития жълтък и поръсете с натрошени бисквити.

11. Приберете да се пече в средата на предварително загрятата фурна за около 40 минути. Не вадете преди да сте проверили дали пирогът се е изпекъл добре.

Източник: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 2:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта