Регистрация

Агнешка плешка на фурна с екзотични подправки

Агнешка плешка на фурна с екзотични подправки
Трудно   |   Порции 4-8   |   Видяна: 8438

Печено агнешко с картофи, ориз, масло и микс от зеленчуци и подправки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Агнешка плешка на фурна с канела, индийско орехче и джинджифил по рецепта, препоръчана от мой приятел Велчо. Трябва да призная, че не бях много уверен какво печено ще се получи с толкова много подправки, но уверявам ви, резултатът е страхотен. Подправките не се натрапват. Придават страхотен деликатен вкус на месото и гарнитурата. А оризът - той е попил всички съставки от водата, в която се пече месото и зеленчуците, и е неустоим.

Необходими продукти:

  • 2 кг агнешка плешка
  • 125 гр масло
  • 4-5 пресни моркова
  • Преси картофи - колкото може да побере тавата ви
  • 1 връзка пресен лук
  • 6-7 скилидки чесън
  • 4-5 с.л. домати от консерва
  • Ориз басмати, количеството е според количеството на водата, която е останала в тавата след печенето на месото и зеленчуците
  • 1 ч.л. канела
  • 1 ч.л. индийско орехче
  • 1 ч.л. джинджифил
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 3-4 ч.л. сух дивисил
  • 3-4 ч.л. сух джоджен
  • 5-6 ч.л. сол, аз използвам хималайска, за това слагам повече, тъй като не соли достатъчно


Начин на приготвяне:

1. Отстранете от плешката (ако има по нея) мастилото от печат. Не махайте излишната мазнита, точно тя придава вкуса на агнешкото месо.

2. Шпиковайте месото с 3-4 скилидки чесън. Аз ги режа по дължина на две, не ги слагам цели, и така шпиковам на повече места.

3. В едно хаванче, добавете канелата, индийското орехче, джинджифил на прах, 3-4 скилидки чесън, червен пипер, черен пипер и 3-4 чаени лъжици сол. Стрийте всички тези подправки и добавете към тях зехтин. Трябва да се получи тъмно кафява паста. Натрийте с нея навсякъде агнешката плешка. Ако се получи по-дебел слой, не се безпокойте. Преди печене може да го отстраните.

4. Положете месото в тавата, в която ще го печете, и го поръсете и с родните подправки – дивесил и джоджен. Първоначално бях преценил, че няма да ги използвам, за да не се объркат вкусовете, но в край на сметка реших да експериментирам и ги добавих. Няма да сбъркате, ако го направите и вие. Казвам ви, изпробвано е и резултатът е страхотен. Така маринованото месо трябва да престои в хладилника между 24 и 48 часа. При мен престоя 48 часа, препоръчвам го и на вас.

5. Вече маринованото месо може да подготвите за печене. Нарежете върху него, половината пакетче масло от 125 грама. В тавата наредете плътно пресни картофи, място да не остане, а върху тях и пресните моркови. Поръсих ги с малко домати от консерва и нарязах върху тях щедро цяла връзка пресен лук. Добавих отново върху маринованото месо и зеленчуците сол и черен пипер.

6. Добавете четири чаши вода. Опаковайте го добре в алуминиево фолио. Месото се пече 5 часа на 150 градуса с включени горен и долен реотан. След този период извадете плешката и я намажете обилно с останалото масло.

7. Водата, която сипахте, най-вероятно няма да се е изпарила, а точно обратното, месото и зеленчуците може да са пуснали собствената си вода, затова сега е моментът да добавите ориза. Преценете какво количество вода има в тавата. При мен беше като за 250 грама ориз.

8. Добавете ориза между картофите и печете без фолио, само на горен реотан за около 15-20 мин, докато агнешкото и зеленчуците придобият хрупкавост. През това време би трябвало и оризът да е станал готов. Ако нямате само горен реотан, печете и на двата, но на по-високи градуси.

9. Агнешката плешка е готова. Ако е останал сос, може да полеете месото и зеленчуците с него, при мен оризът беше глътнал всички аромати от соса.

Резултатът е хрупкава коричка и разпадащо се месо от кокала. Картофите и морковите са карамелизирани, а оризът басмати е невероятен. Глътнал е в себе си всички сокове на месото, маслото, подправките и пресния лук. Отново бих ви препоръчал, ако имате възможност, да мариновате месото поне 48 часа. Не се безпокойте, подправките няма да доминират. Всички те си взаимодействат в една симфония, с отличен краен резултат. Благодарности на Велчо, за рецептата. Добър апетит!

агнешка плешка на фурна с ориз, картофи и моркови

печена агнешка плешка на фурна с масло и гарнитура

 

агне за гергьовден по нестандартна рецепта за майстори

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
4
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта