Регистрация

Воловани с червено вино и телешко

Воловани с червено вино и телешко
Трудно   |   Порции 4-8   |   Видяна: 1859

Воловани с червено вино и телешко.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 пакет бутер тесто (375 г)
  • чесън, фино нарязан
  • 2 стека телешко, нарязани на кубчета
  • 2 глави лук, нарязани на четвъртинки
  • шепа печурки, нарязани на четвъртинки
  • 500 мл бульон
  • 500 мл червено вино
  • 1 разбито яйце
  • царевично нишесте
  • мащерка
  • босилек
  • шепа дафинови листа
  • сол и пипер
  • 2 кръгли формички за изрязване, едната около 2 см по-малка от другата

Начин на приготвяне:

1. Сгорещтете олио в тиган и прибавете чесъна. Запържете леко и прибавете лука. След като и той се позапържи, сложете нарязаното на кубчета телешко и пържете докато покафенее леко отвън.

2. Овкусете с мащерка, сол и пипер.

3. Налейте бульона и червеното вино и когато сместа кипне, намалете котлона. Овкусете с още мащерка, босилек и сложете дафиновите листа цели. Оставете да къкри 1 час непокрито, за да се редуцира сосът.

4. Загрейте предварително фурната на 200ºC.

5. Прибавете печурките в тигана и оставете да къкри още около половин час.

6. Докато се готвят гъбите, пригответе тестото. Извадете го върху чиста, суха повърхност на пласт с дебелина не повече от 0,5 см. Разрежете този пласт на две.

7. Изрежете 2 дупки в едната половинка с по-малката формичка за изрязване, като оставите достатъчно място между двете дупки. Ако използвате чаша, прокарайте нож по ръбовете й, така че да изрежете тестото до долу. Имайте предвид, че ще използвате тестото, което остава извън дупките, но запазете и изрязаното тесто, като се стараете да не разваляте формата му.

8. Намажете неизрязаната част с вода.

9. Повдигнете листа тесто с изрязаните дупки и го поставете върху неизрязания лист.

10. Поставете по-голямата формичка за изрязване въху така слепените листа, така че малката дупка да се пада по средата на голямата формичка. Прокарайте нож по краищата на формичката. Този път ще използвате частта, която е вътре във формичката.

11. Ако ще правите повече воловани, повторете процедурата и с останалото тесто.

12. Сложете тестото върху незалепваща тавичка за печене, плюс запазените изрязани кръгчета от първия лист, защото те ще послужат за капачета, намажете всичко с разбито яйце и сложете във фурната за 15 - 20 мин. или до златисто-кафяво.

13. Когато тестото е почти готово, се върнете при телешкото. Извадете дафиновите листа от задушеното.

14. Прибавете 1-2 ч.л. царевично нишесте (според това, колко гъсто искате да е задушеното) и увеличете котлона. Сосът трябва да се сгъсти за окло минутка и за започне да ври.

15. Извадете готовите тестени формички и сложете от телешкото задушено в средата им. Не се притеснявайте, ако са се надигнали - тежестта на плънката ще ги притисне надолу, а стените ще се запазят.

16. Поставете по едно от изпечените капачета върху всеки волован и поднесете.

 

 

Източник: opensourcefood.com

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта