Регистрация

Виетнамска супа от тиква-кратуна

Виетнамска супа от тиква-кратуна
Лесно   |   Порции 6   |   Видяна: 3418

Супа с тиква и скариди.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 2 с.л. зехтин extra virgin
  • ¼ ч.л. червено чили на прах
  • 3 шалота, нарязани на филийки
  • 8 скариди, обелени и почистени от вените
  • 1 тайландско чили, нарязано на филийки
  • 1 ч.л. смлян бял пипер
  • рибен сос на вкус
  • 6 ч.ч. вода
  • 1 кратуна, нарязана на тънки клечици
  • 2 стръка зелен лук, нарязан на кръгчета
  • шепа нарязани листа кориандър

Начин на приготвяне:

1. Най-добре използвайте скариди с главите, тъй като мазнината от скаридите не само придава на бульона красив цвят, но и много по-богат вкус. Когато белите скаридите, внимателно отцедете мазнината в купа и изхвърлете главите, черупките и вените. Нарежете скаридите косо или на едри късове. Сложете ги в купата с мазнината, заедно с прясното чили, смления пипер и рибения сос. Смесете всички тези продукти и заделете да се мариноват докато приготвяте останалото.

2. Има различни начини да нарежете тиквата за тази супа. Може да е на малки кубчета, както и на тънки полукръгове, но също така и на клечици, което е много по-лесно за консумиране след това. Кората на този вид тиква придава допълнителна хрупкавост, но ако желаете, можете да я обелите.

3. Сложете тенджера на силен огън и поръсете с малко зехтин. Когато се сгорещи, прибавете шалота и червеното чили на прах. Разбъркайте докато си пусне аромата и сложете скаридите. Разбъркайте бързо и когато скаридите леко порозовеят, налейте водата. Количеството вода зависи от това, с каква гъстота искате да е супата. Варете непокрито, за да запазите свежестта на зеленчуците и красивия зелен цвят. Разбъркайте и овкусете. Готово е, когато тиквата стане леко полу-прозрачна. Супата ще продължи да се готви дори след като я свалите от огъня, така че внимавайте зеленчуците да не се разкашкат. Щом изключите котлона, веднага прибавете зеления лук и кориандъра и разбъркайте. Можете да я поднесете като самостоятелно ястие или върху жасминов ориз.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 50 мин.

Рейтинг и коментари (2)

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта