Регистрация

Видове пелин и за какво се използва билката



Видове пелин и за какво се използва билката
Лесно   |   Порции 1   |   Видяна: 2461

Пелиновото вино бори безсъние, анемия и настинка.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Отново влизаме в българската билкова аптека, за да попаднем на растение със запомнящ се вкус и дъх, което се оказва и едно от най-силните билкови лекарсва срещу глисти. Става дума за пелинът, който е главен герой във видеото на Баба Знае "Чудодейните свойства на мощния пелин". Неслучайно авторката прави серия изцяло за него - това е билка с многостранен доказан ефект през годините, която се използва и днес за направата на някои лекарства.

Първоначално горчивата отвара от пелин се е използвала, за да отвори апетита на малките деца. По-късно се откриват и неговите силни противопаразитни свойства и най-вече прочистване от глисти. Оказва се, че на територията на България има 13 вида пелин, като всеки от тях е със собствени вкусови и лечебни специфики. Затова по-добре си го купувайте от билкова аптека и искайте указания за употреба, вместо да го берете на своя глава, предполагайки този вид пелин за какво би могъл да ви помогне.

Така например белият пелин е благодат за женската полова система, като едновременно лекува възпаления и регулира хормоналния баланс в организма на дамите. Черният пък се приема при безсъние и нервност. Служи още за направата на компреси и мехлеми при рани, а не на последно място е и предпочитана ексцентрична напитка в родната кухня.

Виното пелин представлява бяло или червено вино, ферментирало с добавка от билката. Тя се усеща силно по нагарчащия вкус и повишава качеството на напитката. Вино с пелин освен наслада за сетивата е и природен лек срещу настинки, анемия, безсъние и ставни проблеми.

Още интересни факти за пелина - гледайте във видеото на Баба Знае:

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 10 мин.
Време за готвене: 30 мин.

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта