Регистрация

Великденско руло с мармалад от шипки



Великденско руло с мармалад от шипки
Трудно   |   Порции 8-12   |   Видяна: 2117

Козуначено руло с плдово сладко за Великден.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Руло от козуначено тесто се меси в Кухнята на Звездев като алтернатива на обикновения празничен козунак за Великден. Вместо шипковата плънка можете да сложите друго плодово сладко по избор, плодове и ядки или пък шоколад. А веднъж докарате ли тестото на вид и текстура, успехът ви с домашния козунак е сигурен.

Първо се прави маяно тесто. Кубче жива мая се натрошава в купичка, добавя се захар, залива се с вода и се добавя брашно. Оставя се да шупне, а през това време се пресява брашното за сладкиша в тава и се посолява. Отделно се разбиват яйцата със захарта и се подгряват леко на водна баня, като се добавя и мазнината в тях. После маяната и яйчената смес се изсипват при брашното, добавя се есенция лимон или цитрусови корички и се меси меко и еластично тесто, към което се добавя по малко вода при нужда.

След втасване тестото се дели на две части и всяка от тях се разточва на кора. Намазва се с желаната плъка и се завива руло. Оставя се да втаса повторно. Намазва се с разбит жълтък, поръсва се със захар и се пъхва в предварително загрята на 200 градуса фурна. След 10 минути градусите се намалят на 170 и се допича за 15-20 минути. Кората е ориентир за готовността на сладкиша. А точните пропорции на прудиктите и стъпките на направа - гледайте във видеото.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 4 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта