Великденски кекс с ядки, стафиди и глазура
Домашен кекс със стафиди, орехи, ванилия и топинг от белтъци.
Необходими продукти:
- 500 грама брашно
- 1 ч.ч. прясно мляко от 3,2%
- 3 яйца
- 150 грама масло
- 1 ч.ч. захар
- 20 грама жива мая
- 0,5 ч.л. сол
- 1 пакет ванилия
- 1/2 ч.ч. орехови (или други) ядки по избор
- 50 грама микс захаросани плодове или сушени плодове по избор
- 50 грама стафиди
- лимонова кора на вкус
За украсата:
- 1 белтък
- 1 с.л. лимонов сок
- сладкарски пръчици
- 1 с.л. захар
Начин на приготвяне:
1. Разтворете маята в 1/2 ч.ч. затоплено мляко, излейте в голям съд и добавете половината брашно с 1 ч.л. захар. Оставете да шупне за 30 мин.
2. Разделете белтъците от жълтъците на трите яйца. Белтъците приберете в хладилника, а жълтъците разбийте с останалата захар, ваниловата захар и маслото. Прибавете към маята.
3. Сушените плодове и ядките нарежете на ситно и изсипете в тестото. Добавете останалото брашно, лимоновата кора, млякото и белтъците - разбити на сняг.
4. Замесете хубаво тестото и оставете за един час да втаса.
5. Изсипете тестото в намазнена форма за кексове като се стремите да стигне до половината на съда. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 минути.
6. Извадете и охладете кекса. Разбийте белтъка със захарта и добавете лимоновия сок. Намажете сладкиша и поръсете със сладкарски пръчици. Приберете в хладилника да се стегне.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ