Регистрация

Великденски кекс с ядки, стафиди и глазура

Великденски кекс с ядки, стафиди и глазура
Средно   |   Порции 5-8   |   Видяна: 2841

Домашен кекс със стафиди, орехи, ванилия и топинг от белтъци.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 500 грама брашно
  • 1 ч.ч. прясно мляко от 3,2%
  • 3 яйца
  • 150 грама масло
  • 1 ч.ч. захар
  • 20 грама жива мая
  • 0,5 ч.л. сол
  • 1 пакет ванилия
  • 1/2 ч.ч. орехови (или други) ядки по избор
  • 50 грама микс захаросани плодове или сушени плодове по избор
  • 50 грама стафиди
  • лимонова кора на вкус

За украсата:

  • 1 белтък
  • 1 с.л. лимонов сок
  • сладкарски пръчици
  • 1 с.л. захар

Начин на приготвяне:

1. Разтворете маята в 1/2 ч.ч. затоплено мляко, излейте в голям съд и добавете половината брашно с 1 ч.л. захар. Оставете да шупне за 30 мин.

2. Разделете белтъците от жълтъците на трите яйца. Белтъците приберете в хладилника, а жълтъците разбийте с останалата захар, ваниловата захар и маслото. Прибавете към маята.

3. Сушените плодове и ядките нарежете на ситно и изсипете в тестото. Добавете останалото брашно, лимоновата кора, млякото и белтъците - разбити на сняг.

4. Замесете хубаво тестото и оставете за един час да втаса.

5. Изсипете тестото в намазнена форма за кексове като се стремите да стигне до половината на съда. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 минути.

6. Извадете и охладете кекса. Разбийте белтъка със захарта и добавете лимоновия сок. Намажете сладкиша и поръсете със сладкарски пръчици. Приберете в хладилника да се стегне.

Източник: lozhka.su

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта