Регистрация

Варен хек със сос от кисело мляко

Варен хек със сос от кисело мляко
Лесно   |   Порции 3   |   Видяна: 170

Варена мерлуза в млечен сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Мерлузата е по-позната под името хек. Често в хранителната верига се прелага в замразен вариант, тъй като не се среща в Черно море, а и някои екземпляри могат да пораснат до 15 кг. Месото не е мазно, въпреки че хекът е хищник. С приятен аромат на соленоводна риба е идеално ястие за хората на диета и любителите на морски дарове.

Необходими продукти:

  • 500 г филе от хек или цяла риба
  • 1-2 моркова
  • 1/2 глава целина
  • дръжки от магданоз
  • 500 мл кисело мляко
  • 3-4 скилидки чесън
  • връкзка копър
  • 40 мл зехтин
  • 1 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

1. В тенджера пуснете нарязаните моркови, целина и дръжките от магданоз.

2. Щом кипнат, прибавете рибното филе или цяла почистена риба. Сипете солта и варете до готовност на рибата.

3. Готовата риба почистете от костите и нарежете на хапчици. Прецедете около 100 мл от бульона на варенето.

4. Намачкайте чесна на паста със сол. Наситнете копъра и смесете с киселото мляко чесъна и копъра.

5. В получения сос долейте бульона и мазнината.

6. Сервирайте в супени чинии като на дъното сложите парчета риба, а отгоре залеете със соса.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 45 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта