Варени пилешки гърди в богат гъст сос
Варено пилешко в сос от майонеза, заквасена сметана, доматен концентрат и вино.
Необходими продукти:
- 900-1000 г пилешки гърди
 - вода за варенето
 - 1 ч.л. сух босилек
 - 1 морков
 - 2 дафинови листа
 - 1 неголяма глава лук (около 70 грама)
 - 3 с.л. олио
 - 1 ч.л. къри (на прах)
 - 1 с.л. доматен концентрат
 - 60 мл червено сухо вино
 - 60 мл от водата на варене на пилешкото
 - 2 с.л. прясно изцеден лимонов сок
 - 1 ч.л. сол
 - 1 ч.л. захар
 - 1/2 ч.л. млян черен пипер
 - 200 мл майонеза
 - 150 мл заквасена сметана
 
Начин на приготвяне:
1. Пилешките гърди разделете на филета, сложете в тенджера и залейте с вода. Пуснете на силен огън. Щом заври, намалете огъня на умерен, отпенете и добавете разполовения морков, босилека и дафиновите листа. Сложете капак и оставете да се вари 20-25 минути - до пълна готовност.
2. През това време нарежете много на ситно лука и го запържете за 3 минути в сгорещеното олио. Добавете кърито и доматения концентрат и бъркайте 2 минути.
3. Залейте с виното, размешайте, след това гребнете от бульона на пилешкото и пак залейте и разбъркайте. Добавете лимоновия сок, солта, пипера и захарта и размешайте. Намалете огъня и оставете да къкри 5 минути.
4. Изсипете съдържанието на тигана в цедка или гевгир и претрийте. Добавете към гладкия доматен сос сметаната и майонезата и разбъркайте хубаво.
5. Свареното пиле накъсайте на хапки като за каша. Изсипете в соса и разбъркайте хубаво. Прехвърлете в индивидуални порции или поднесете с все купата.



		    
		    
		    
		    
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ