Варварски хумус с лют пипер
Рецепта за пикантен хумус с лайм.
Необходими продукти:
- 400 г (1 консерва) нахут, отцеден от водата
- 2 скилидки чесън
- 2 с.л. печени червени чушки
- 1/4 - 1/2 ч.ч. зехтин (според нуждите и собствения ви вкус)
- 1/2 ч.ч. лимонов сок
- 2 с.л. тахан
- 1 ч.л. кимион
- сол, на вкус
- сок от лайм, на вкус (по желание)
- червен пипер, лют или сладък, на вкус (по желание)
Начин на приготвяне:
1. Отцедете нахута от водата и запазете около 2 с. л. от нея.
2. Запържете скилидките чесън в малко зехтин докато леко се заречвят. Колкото повече ги готвите, толкова по-малко люти стават, така че решете сами, в зависимост от това дали искате хумуса да има „дъх на чесън”.
3. Сложете 2-те супени лъжици от водата на нахута заедно със скилидките чесън, червените чушки, зехтина, лимоновия сок, тахана и кимиона в блендер или купа и пасирайте до получаването на хомогенна смес.
4. Прибавете нахута и отново пасирайте докато сместа стане почти гладка.
5. Опитайте на вкус и овкусете с допълнително сол, сок от лайм и лют пипер (по желание).
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ