Регистрация

Бял волован с пилешко

Бял волован с пилешко
Трудно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 8025

Орьовър на кошнички с пиле и зеленчуци.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 пакет (375 г) бутер тесто
  • 3 бр. пилешки гърди, нарязани на кубчета
  • чесън на вкус, фино нарязан
  • зехтин
  • масло
  • мащерка
  • див лук
  • магданоз
  • 500 г пилешки бульон
  • 1 пълна чаша бяло вино
  • 2 малки моркова, едро нарязани
  • шепа печурки, едро нарязани
  • 150 мл пълномаслена сметана
  • сол
  • 2 кръгли формички за изрязване, едната около 2 см по-малка от другата
  • 1 яйце, разбито

Начин на приготвяне:

1. Мариновайте нарязаното на кубчета пилешко в олио, захар и сол.

2. Разтопете тънка филийка масло в тиганче заедно с щедро количество зехтин.

3. Изпържете фино нарязания чесън за няколко минути и прибавете пилешкото. Пържете докато се получи кафява коричка.

4. Овкусете със сол, мащерка, див лук и магданоз.

5. Изсипете целия бульон и повечето вино, оставете да кипне и веднага намалете огъня.

6. След като покъкри 45 мин., прибавете нарязаните на кубчета моркови, а междувременно загрейте фурната до 200ºC.

7. След още 15 мин., прибавете гъбите и останалото вино.

8. Сега пригответе волованите, като развиете тестото върху суха повърхност, като корите трябва да образуват пласт с дебелина от около 0,5 см. Нарежете този пласт кори на 2 половинки.

9. Изрежете 2 дупки с по-малката формичка в едината половинка на листа, като оставите достатъчно място около всяка дупка. Ако използвате чаша, за да изрежете дупките, прокарайте нож по краищата, за да изрежете изцяло тестото. Имайте предвид, че ще използвате тестото, което остава извън дупките, но запазете и изрязаното тесто, като се стараете да не разваляте формата му.

10. Намажете неизрязаната част с вода.

11. Повдигнете листа тесто с изрязаните дупки и го поставете върху неизрязания лист.

12. Поставете по-голямата формичка за изрязване въху така слепените листа, така че малката дупка да се пада по средата на голямата формичка. Прокарайте нож по краищата на формичката. Този път ще използвате частта, която е вътре във формичката.

13. Ако ще правите повече воловани, повторете процедурата и с останалото тесто.

14. Сложете тестото върху незалепваща тавичка за печене, плюс запазените изрязани кръгчета от първия лист, защото те ще послужат за капачета, намажете всичко с разбито яйце и сложете във фурната за 15 - 20 мин. или до златисто-кафяво. Щом ги сложите във фурната, се върнете при пилешкото.

15. Огънят трябва да е слаб и задушеното да не кипи. Прибавете още няколко тънки резена масло и изсипете сметаната при месото. Разбъркайте бавно. Трябва да е постоянно на слаб огън, за да не стане сметаната на бучки. Овкусете с още малко мащерка, див лук и магданоз на вкус, след това дръжте на топло, докато тестото се изпече.

16. Извадете готовите тестени формички и сложете от пилешкото в средата им. Не се притеснявайте, ако са се надигнали - тежестта на плънката ще ги притисне надолу, а стените ще се запазят.

17. Поставете по едно от изпечените капачета върху всеки волован и поднесете.

 

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 1.20 ч.

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

ПОСЛЕДНО ТЪРСЕНИ

  1. яйц
  2. яб
  3. сладкиши
  4. 170
  5. нана
  6. Крем
  7. a
  8. Ж
  9. д
  10. П

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта