Регистрация

Бързи буркани от зеле и моркови

Бързи буркани от зеле и моркови
Лесно   |   Порции 4 буркана   |   Видяна: 4454

Кисело зеле в буркани.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Ако ви се дояде кисело зеле извън сезон, ето как можете да си направите апетитна туршия от кисело зеле само за 3 дни. Този тип салати са много полезни, защото при "вкисването" се насищат с пробиотични култури. Можете да опитате и с други зеленчуци.

Необходими продукти:

  • 4 кг зеле
  • 500 г моркови
  • 1/2 ч.ч. захар

За саламурата:

  • 1 л вода
  • 1,5 с.л. сол

Начин на приготвяне:

1. Наситнете зелето, а морковите рендосайте на едро ренде.

2. Пресипете зелето и морковите в тава, залейте със захарта и настискайте с ръце. Оставете за 30-тина минути да си пусне водата.

3. Готовото зеле разпределете в буркани, като хубаво изстискате с ръце отделящата се течност. Оставете място отгоре или натиснете с камък.

4. Кипнете водата, разтворете в нея солта и залейте бурканите докато е вряла. Не бива да се подават зеленчуци над саламурата.

5. Оставете бурканите в чинии, защото след ден-два ще започне ферментацията, при която част от сока ще се излее навън. Можете да покриете гърлата с марля или да ги захлупите наполовина с капачките.

6. Съхранявайте така 3 дни на температура около 20 градуса. След това опитайте туршията. Ако ви се струва достатъчно кисела, затворете с капачките и приберете в хладилника. Ако пък искате да е по-киселка - дръжте още ден и опитайте пак. Окиселяването може да продължи до 7 дни спрямо вкуса ви. В хладилник салатат издържа около месец ако е добре затворена.

Източник: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 4 дни

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
1
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта