Регистрация

Българска мусака

Българска мусака
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 5589

Традиционна мусака с картофи.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 200 г смляно телешко
  • 1 малка глава лук, фино нарязан на кубчета
  • 4 големи картофа, обелени и нарязани
  • 2 пресни домата, обелени и нарязани
  • 2 яйца
  • 4 с.л. обикновено брашно
  • 1/4 ч мляко
  • сол, черен пипер, сушен риган, пресен магданоз
  • 1/2 ч бяло вино
  • 1/2 ч вода
  • зехтин

Начин на приготвяне:

1. Загрейте 2 с.л. зехтин в тенджера. Добавете каймата, лука, доматите, солта, черния пипер, ригана. Покрийте и задушавайте на слаб огън, като разбърквате от време на време, докато течността от доматите почти се изпари и сместа остане суха.

2. Загрейте предварително фурната на 190°С. Намажете дъното на квадратна тавичка. Подредете 2 нарязани картофа на дъното, поръсете със сол и черен пипер, покрийте с кайма и с останалите картофи. Поръсете със сол и черен пипер. Добавете виното и водата. Течността трябва почти да покрива последния ред картофи. Сложете в предварително загрятата фурна и печете около 45 мин. или докато течността се изпари. Ако картофите започнат да прегарят, а течността все още не се е изпарила, покрийте с хартия за печене.

3. Междувременно в малка купа разбийте яйцата, добавете млякото и брашното. Добавете сол, черен пипер, пресен магданоз или сушен риган. Изсипете върху вече изпечената мусака. Печете още 5 мин. или до златисто-кафяво. Поднесете топла.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 1.20 ч.

Рейтинг и коментари (2)

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
3
2 едвам
1
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта