Регистрация

Бутчета с моркови, картофи и пащърнак



Бутчета с моркови, картофи и пащърнак
Лесно   |   Порции 4   |   Видяна: 1314

Печено пилешко с пащърнак, картофи, моркови и лук, което можете да поднесете с бърз маслен сос от готвенето.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Обикновеното пиле с картофи, превърнало се в традиционна вечеря за българина, може да придобие повече вкус и хубост, ако се направи по начина, показан от Миро в канала Готвене за начинаещи. Подобряването на ястието далеч не означава да прекарате повече време в готвене - всичко е въпрос на хитрост и подход. А крайият резултат е пищна семейна вечеря, която не изисква почти никакви усилия. Единствено трябва да изчакате фурната да си свърши работата.

Около 800 г картофи се режат на едри парчета, слагат се в тенджера и се кипват. Варят се пет минути след кипване на водата. През това време имате ценни минути, за да сготвите останалата част. Пилешите бутчета се разделят на кълка и подълка, правят се разрези в кожата им, поръсват се със сол и пипер и се покапват с мазнина. Морковите и пащърнака се обелват и нарязват на едро. На 4-6 парчета се реже главичка червен лук, а скилидките на една глава чесън се почистват от външните люспи.

За овкусяване се изстисква сока на 1 портокал, смесва се с 1 с.л. мед, 2 с.л. зехтин, 1 ч.л. сол, черен пипер и мащерка. В голяма тава се изсипват картофите, отцедени от водата на варенето, смесват се с останалите зеленчуци и се поливат с портокаловия овкусител. В зеленчуците се редят и парчетата пилешко месо. Можете да пуснете клонки мащерка за аромат, ако имате прясна подправка. Можете да замените и с розмарин.

Ястието се пъхва в предварително загрята на 170 градуса фурна и се пуска вентилатор. Ако не готвите с вентилатор, печете на 190 градуса. След 45-60 минути се очаква вечерята да е готова. По желание можете да отцедите соса, събрал се в тавата, и да го пресипете в касерола. Следва да подгреете, да добавите 1 с.л. брашно, разтоврена в 1 с.л. вода и да разбъркате. След 5 минути на умерен огън се получава гъст сос. Подправете със сол и пипер, махнете от огъня и добавете 30-40 г студено масло. Разбъркайте докато се разтвори и поднесете основното с тази апетитна заливка.

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 1:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта