Регистрация

Бутчета с домати и сметана на фурна

Бутчета с домати и сметана на фурна
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 814

Печени пилешки бутчета с чесън и лук в сос от доматено пюре и заквасена сметана.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 4 цели пилешки бутчета (горна и долна част с кост и кожа)
  • сол и пипер
  • 4 ч.л. зехтин
  • 15 г масло + 1 с.л. олио
  • 1 голяма глава лук
  • 3 скилидки чесън
  • 1 с.л. червен сладък пипер
  • 2 с.л. брашно
  • 200 мл доматено пюре
  • 200 мл пилешки бульон (можете да разтворите и кубче във вода, ако нямате домашен)
  • 1 малка кофичка заквасена сметана - около 125-200 мл

Начин на приготвяне:

1. Бутчетата оставете цели, обтрийте със сол и пипер и покапете с по 1 ч.л. зехтин. Обтрийте повторно и на места бръкнете под кожата, за да овкусите по-добре.

2. Лука и чесъна нарежете на ситно.

3. Сипете олиото в тиган, пуснете над средната температура и добавете маслото щом загрее. След като се разтопи и зацвърчи положете бутчетата първо с кожата надолу. Гответе 7 минути и обърнете. Гответе още 5 минути. Извадете в отделен съд.

4. Намалете огъня на умерен и добавете лука. Бъркайте 5-6 минути, вкарайте и чесъна и гответе още 3 минути. След това махнете от огъня и оставете 1 минута да се поохлади.

5. Поръсете червения пипер и брашното и разбъркайте много добре. Върнете на котлона и сипете доматеното пюре. Оставете да закъкри и залейте с врял бульон. Разбъркайте хубаво.

6. Получения сос прехвърлете в тавичка. Ако тиганът ви е с огнеупорна дръжка, можете да оставите в него. Посолете и върнете бутчетата с кожата нагоре. С лъжица ги залейте със соса.

7. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 минути.

8. Извадете бутчетата от тавата или тигана. На тяхно място изсипете сметаната. Разбъркайте много добре с останалия сос и върнете бутчетата. Не ги заливайте със сос отгоре - нека горната им кожичка запази апетитния си кафеникав цвят. Върнете във фурната за още 5 минути, като може и да е угасена.

9. Сервирайте бутчетата със соса и по желание гарнитура от бял ориз, варени картофи или макарони.

 

Източник: YouTube/Essen Rezepte

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта