Регистрация

Бутчета с гъби в бял сос

Бутчета с гъби в бял сос
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 582

Задушени бутчета в сметанов сос с гъби, чесън, лук и бяло вино.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 4 пилешки бутчета - горна и долна част
  • сол и пипер
  • 2 с.л. олио
  • 70 г масло
  • 1 глава лук
  • 400 г пресни печурки
  • 1 ч.л. мащерка
  • 3 скилидки чесън
  • 2 с.л. брашно
  • 100 мл бяло вино
  • 300 мл вода
  • 2 дафинови листа
  • 200 мл млечна незаквасена готварска сметана

Начин на приготвяне:

1. Пилешките бутчета разделете на горна и долна част. Прехвърлете в купа, обтрийте със сол и пипер и покапете с олиото. Разбъркайте и оставете настрана.

2. Почистете гъбите и ги нарежете на филийки. Лука нарежете на кубчета, но не твърде дребни. Чесъна наситнете.

3. Сгорещете маслото в голям тиган на умерен към силен огън. Запържете бутчетата за по 6 минути от страна и извадете в отделен съд.

4. На тяхно място изсипете лука и гответе 4 минути. Добавете чесъна, гответе още 3 минути и прибавете гъбите. Мешайте периодично 7 минути. Овкусете със сол, мащерка и черен пипер.

5. Поръсете брашното, разбъркайте и налейте бялото вино. Размешайте докато брашното се разпадне и се получи гъст сос. Разредете го с врялата вода.

6. Върнете бутчетата в тигана и пуснете дафиновите листа. Сложете капак и оставете за 10 минути.

7. С щипки извадете бутчетата и дафиновите листа от тигана, добавете студената сметана и разбъркайте. Щом закъкри, опитайте на подправки и при необходимост доовкусете с още сол и пипер. Върнете отново бутчетата с все отделилия се сос от тях докато са чакали. Сложете капака и оставете да се доготви за още 8-10 минути.

8. По желание сервирайте с гарнитура от варени картофи, бял ориз, задушени зеленчуци или друго, което може да се топне в ароматния сметанов сос. Можете да поръсите с листенца пресен магданоз или копър за разкош.

 

Източник: YouTube/Dozus Cook

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта