Брускета с домати и босилек
Вегетарианска брускета с аромат на чесън.
Необходими продукти:
- багета или франзела с кора
- 3 големи скилидки чесън, 2 счукани, 1 заделена
- около 1/2 кг домати, разполовени и нарязани със семената
- пълна шепа листа от босилек (ок. 1/3 ч)
- зехтин еxtra-virgin
- 1/8 ч.ч. балсамов оцет
- едра сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 190ºС.
2. Сложете филийките в тавичка за печене. Намажете с малко зехтин всяка от тях и печете около 3-5 мин или до златисто-кафяво. След като махнете хляба от фурната, втрийте срязана скилидка чесън върху изпечената страна на всяка филийка и заделете настрана.
3. Сложете доматите в купа, прибавете счукания чесън, балсамовия оцет, зехтин, сол и пипер на вкус. Използвайте едра сол с хубаво качество - кошер, а още по-добре кристална морска сол Maldon - страхотна е за доматите.
4. Сложете листата босилек едно върху друго и ги завийте на руло. Нарежете го на тънки зелени конфети и ги прибавете в доматената смес.
5. Внимателно разбъркайте всички продукти. Поставете изпечените филийки около купата с доматения сос. Сложете лъжица в купата и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ