Борш с телешко, цвекло и кисело зеле
Северна зимна супа с месо и зеленчуци за студено време.
Необходими продукти:
- 300 грама телешко варено заедно с 1 литър бульон, в който е вряло
- 2-3 кубчета телешки бульон
- 1 глава цвекло
- 150 грама кисело зеле с малко зелева вода (около 100 мл)
- 2 картофа
- 2 ч.л. брашно
- 2 с.л. растителна мазнина
- сметана и свежи зеленини за поднасяне по желание
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
1. Сгорещете в дълбок тиган растителната мазнина и добавете в нея наситненото кисело зеле. Полейте със зелевата вода и оставете да се готви на слаб огън за 20 минути. Когато изключите котлона, добавете сол и пипер на вкус.
2. Извадете свареното телешко месо от бульона, нарежете го на малки хапки и го върнете обратно в супата. Пуснете да заври и разтворете кубчетата сух бульон.
3. Нарежете картофите на кубчета и ги прибавете да се разварят в ястието.
4. Когато са поомекнали, добавете запърженото кисело зеле с все соса от тигана.
5. 10 минути след зелето идва и реда на цвеклото. Предварително настъргано на едро ренде и то влиза в супата.
6. В отделен съд гребнете 1 черпак течност от супата и разбийте в него брашното така, че да не останат бучки. За всеки случай го добавете в тенджерата през цедка - така ще се подсигурите, че няма валци.
7. Опитайте на вкус и добавете подправки по желание.
8. Сервирайте със сметана и наситнен пресен магданоз по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ