Баклава със шам фъстък и сироп от рози
Ето... и хипер сладък спътник на кафето.
Необходими продукти:
За баклавата:
- 900 г шам фъстък
- 1 пакет готови замразени кори
- 4 с.л. бяла пудра захар
- 2 чаши разтопено масло
За сиропа:
- 2 чаши бяла пудра захар
- 2 чаши вода
- ¼ чаша розова вода
Начин на приготвяне:
1. Започнете като извадите готовите кори от фризера и ги размразите на стайна температура за около час. Не се опитвайте да ги размразите бързо като ги сложите в микровълновата, защото това ще ги развали.
2. Междувременно, в кухненския робот сложете шам фъстъка и 4 с.л. захар и смелете на ситно.
3. В тиган с незалепващо покритие, сложете всички съставки за сиропа и варете на средна температура, докато захарта се разтвори. Оставете да се охлади напълно.
4. В тава за печене, сложете голямо парче фолио, така че да покрие цялото дъно, и още за покриване на баклавата. Или просто отрежете две отделни парчета фолио за дъното на тавата и за покриване на баклавата. Намазнете дъното/фолиото. Вземете 1-2 кори и ги сложете на дъното на тавата. Повечето пъти готовите кори са нарязани на квадрати, но на опаковката ще е указано в каква форма са. Ако трябва да ги режете, за да се поберат в тавата, използвайте кухненски ножици – а не нож.
5. Върху всяка кора, която слагате, мажете с масло с кухненска четка. Това дава на баклавата златистия цвят. Повторете с всички кори.
6. След като половината кори са сложени в тавата и са намаслени, добавете центъра от шам фъстък. Задължително си оставете една чаша за украса накрая.
7. Сложете останалите кори, като отново ги мажете с масло, докато свършат.
8. Покрийте с фолио и сложете във фурната за 20-25 минути, или докато корите се надигнат леко и са напълно златисти.
9. Отстранете от фурната и оставете да се охлади напълно. Може да отнеме няколко часа. Но се уверете, че баклавата е напълно охладена.
10. Залейте баклавата с желаното количество от сиропа. Нарежете на квадрати или по диагонал и сервирайте веднага.
11. За да я съхранявате, покрийте с фолио и сложете на стайна температура, не в хладилник.
Приготвянето може да изглежда дълго, но всъщност просто е обяснено по-подробно за тези, които го приготвят за пръв път. След като я приготвите веднъж, става толкова лесно, че ще искате да я правите постоянно и за много големи групи хора, най-вече защото една тава стига за над 20 души и може да се приготви ден-два предварително.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ