Регистрация

Айвар - пикантна разядка с патладжани

Айвар - пикантна разядка с патладжани
Средно   |   Порции 8-12   |   Видяна: 8122

Лютеница от патладжани с чили чушки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 8 - 12 пресни червени чилита (или зелени)
  • 4 средни патладжана
  • ½ - ¾ ч.ч. зехтин или царевично олио
  • 1 голяма глава лук, наситнен
  • 3 голяма скилидки чесън, фино нарязан
  • 1 - 2 с.л. лимонов сок (или 1 с.л. червен винен оцет)
  • сол и пипер на вкус
  • нарязан пресен магданоз за украса

Начин на приготвяне:

1. Изпечете чилитата и патладжана в предварително загрята на максимална степен фурна (може също на скара или барбекю) до почерняване на кожицата.

2. Сложете ги в хартиен плик и оставете да се задушат за 10 мин.

3. Обелете зеленчуците и отстранете семената на чилитата.

4. Счукайте в саханче почти до хомогенно пюре, като по желание оставите и по-големи парченца от чилито и патладжана. (Може да използвате и кухненски робот.)

5. Сгорещете 3 с.л. олио в голям тиган и сотирайте лука до омекване.

6. Прибавете чесъна и пържете още 2 мин.

7. Свалете от огъня и прибавете смесените патладжан и чили. Разбъркайте хубаво.

8. Бавно налейте останалото олио в сместа, като разбърквате непрекъснато.

9. Прибавете лимонов сок или оцет, сол и пипер на вкус.

10. Сложете в купа за сервиране и поднесете с магданоз.

 

Източник: recipes.wikia.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 20 мин.
Време за готвене: 40 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта