Регистрация

Азиатски суши ордьовър със сьомга, ориз и зеленчуци

Азиатски суши ордьовър със сьомга, ориз и зеленчуци
Лесно   |   Порции 4-8   |   Видяна: 2635

Оризови хапки с японски подправки, филе от риба, моркови и уасаби.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Ето и втората рецепта от стартиралата миналия понеделник кампания, в която обещах да споделям какво източноазиатско ястие съм сготвила през почивните дни. Този път реших да направя суши в незагърнат вариант, защото се оказа, че дори и листата от водорасли да не обгръщат ориза, ордьовъра отново може да се нарече суши. Ефектът, който готвачите в страната на изгряващото слънце търсят от визуална гледна точка е всичко да изглежда различно, оригинално и добре подредено, затова ето как да си направим любимите оризови хапки с риба в един по-разгърнат вариант.

Както и миналата седмица обясних, що се отнася до продуктите ( и по-специално за оризовия оцет, листата от водорасли - нори и уасаби пастата) няма никакъв проблем да бъдат намерени както в по-големите вериги хранителни магазини, така и в специализираните продавалници за азиатски храни и подправки. 

Необходими продукти:

  • 200 грама ориз за суши
  • 4-6 листа нори
  • уасаби паста
  • 200 грама филе от сьомга (потърсете такова, което е годно за консумация в суров вариант и не е преминавало термична обработка – пушено, веяно или сушено)
  • 8 с.л. оризов оцет
  • 3 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 2 моркова
  • 20-30 броя черни маслини без костилки
  • варени зърна царевица или царевица от консерва (отцедена)
  • 6-8 броя кисели краставички

Начин на приготвяне:

1. Киснете ориза в студена вода между 2 и 4 часа. След това излейте водата, сипете нова, така че да го залее не повече от 2 пръста над него и сложете да се вари на много бавен огън до абсорбиране на водата.

2. Докато зърната изпият течността в тенджерата, си пригответе останалите заготовки. Нарежете моркова на тънки ленти, красатвичките на кубчета, рибата на тънки квадрати със страна около 1 см. С ножица нарежете норите така, че да оформят и те квадрати от по 1,3-1,5 см.

3. Сложете в огнеупорна чаша оризовия оцет и го загрейте на слаб огън, без да го кипвате. Сипете в него солта и захарта и размесвайте докато се абсорбират изцяло.

4. Ако ще си правите уасаби паста от уасаби на прах, пригответе си я споед инструкциите. Обикновено се използва само малко вода. Не си приготвяйте повече от 20-30 мл., защото от зеления овкусител ще ви е нужно съвсем малко.

5. Ако оризът вече е изпил водата си, махнете го от огъня, размешайте и пресипете в купа с голям отвор, за да може да диша и да се охлажда.

6. Докато чакате белите зърна да спрат да парят, направете и едно последно нещо – оформете си основата за хапките.  За случая просто вземете две големи блюда (количеството, което ще направите не е толкова малко, колкото ви изглежда) и на разстояние едно от друго наредете първо квадратите нори, а след това и резените риба.

7. Изсипете сместа с оризовия оцет в ориза и с ръка разбъркайте докато всичко се овкуси равномерно. След това отново с ръце оформяйте топчета или леко сплеснати кюфтенца и ги редете върху рибата и норите. Ако зърната много ви лепнат, потапяйте периодично ръцете си в съд с вода.

8. Когато окичите всяка морска постелка с оризови топчета, набодете в тях зеленчуците, като можете да използвате и други по ваш избор (например пресни краставици, авокадо, листенца китайско зеле – всичко е въпрос на вкус и налични продукти).

9. Накрая сложете по малко уасаби на върха на хапката. Истинските японски ордьоври не се поднасят директно овкусени с уасаби и соев сос, но в случая тези хапки са меки и ще се разпаднат при потапяне. Все пак, ако искате да спазите традицията, сервирайте пастата в отделен съд, за да може всеки да гребва от нея по своя преценка.

Добър апетит!

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта