Агнешки ребърца с азиатска зелена салца
Печено месо с подправки и доматен сос.
Необходими продукти:
За ребърцата:
- 1 кг агнешки ребърца
- подправки за овкусяване
За салцата:
- кориандър
- мента
- зелени чилита
- суха японска люта подправка с черен пипер и цитрусова кора (по желание)
- листа перила (по желание)
- чесън
- пресен лимонов сок
- оризов оцет
- захар
- тайландски рибен сос
Начин на приготвяне:
На ребърцата:
1. Загрейте предварително фурната на 180ºC, овкусете ребърцата и ги изпечете за около 1,5 ч. докато омекнат отвътре, а отвън станат хрупкави и кафяви. Оставете да престоят за 10 мин. преди да ги нарежете и поднесете със салцата.
На салцата:
1. Догато се пече месото, пригответе салцата, но не много предварително, защото се поднася в рамките на около час след приготвяне, за да не се изгуби свежият й вид от добавения оцет. Сложете всички сухи необходими продукти в кухненски робот в предпочитаните количества - например цял корен кориандър, голяма шепа мента, 5 - 6 листа перила, 5 зелени чилита и 2 скилидки чесън. Разбийте за няколко секунди на фино пюре и след това прехвърлете в купа. Добавете около 1 ч.л. рибен сос, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. люта цитрусова подправка, около 1 1/2 с.л. оризов оцет и щедро количество прясно изцеден лимонов сок. Смесете всичко много добре.
На ястието:
1. Нарежете ребрата и поднесете със салцата. Също така може да поднесете месото с ориз, а салцата отделно, като гарнитура.
Освен че се различава като продукти от традиционната салца, в тази няма никаква мазнина, което обогатява допълнително свежия й вкус. Затова е подходяща като допълнение към печени меса или пържена риба.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ