Агнешки медальони с яхния от бял боб и италиански зелен сос
Впечатлете любимите хора с уникално питателно ястие с агнешко.
Необходими продукти:
За агнешкото:
- 600 г агнешки медальони, с изрязани тлъстини
- шепа листа розмарин, нарязани
- 1 с.л. кимион
- 1 с.л. паприка
- 1 с.л. куркума
- 1 с.л. млян черен пипер
- 2 ч.л. лют пипер кайен
- 1 бучка масло
- 1 чаша пилешки бульон
- чист зехтин
- морска сол
За бобената яхния:
- 400 г консерва бял боб, отцеден
- 2 резена бекон, нарязан
- 1 морков, нарязан
- 1 стрък целина, нарязан
- 1 средна глава червен лук, нарязана
- 2 скилидки чесън, счукани
- тим
- 1 дафинов лист
- 2 чаши пилешки бульон
- 1 с.л. доматена паста
- прясно смлян черен пипер
- морска сол
- чист зехтин
За зеления сос:
- 1 чаша босилек
- 1 чаша италиански магданоз
- 1 чаша мента
- 3 филета от аншоа
- 1 с.л. каперси
- 2 с.л. червен винен оцет
- 2 ч.л. дижонска горчица
- 2 скилидки чесън, обелени
- 1 малка глава лук шалот, обелена
- 1 ч.л. черен пипер
- половин чаша чист зехтин
Начин на приготвяне:
Приготвяне на агнешкото:
1. Смесете всички съставки, без солта, зехтина, бульона и маслото. Мариновайте за 15-30 минути.
2. Загрейте тигана на средна към висока темепратура. Добавете малко зехтин и масло. Когато започнат да пушат леко, запечатайте агнешкото за 3-4 минути на всяка страна. Поливайте постоянно с лъжица с олиото и маслото от тигана, докато запечатвате. Оставете агнешкото настрани и отцедете олиото.
Приготвяне на белия боб:
1. Загрейте датската фурна на ниска температура. Разтопете тлъстината от бекона за 5 минути. Увеличете температурата на средна и добавете морковите, лука, целината и малко зехтин, ако ви е прекалено сухо. Задушете за 5 минути.
2. Добавете доматената паста, дафиновия лист, тима, чесъна и пипера. Разбъркайте. Задушавайте, докато зеленчуците се карамелизират леко.
3. Добавете боба и разбъркайте. Задушете за 5 минути. Добавете бульона и оставете да заври. Намалете температурата до ниска и оставете да къкри, докато постигнете желаната гъстота. Овкусете по желание.
Приготвяне на зеления сос:
1. Сложете всичко в блендер и пасирайте. Не добавяйте сол.
2. Комбиниране на ястието:
3. Пригответе бобената яхния до момента на къкренето.
4. Запечатайте агнешкото и оставете настрани. Махнете глазурата. Сложете соса от тигана в яхнията.
5. Пасирайте зеления сос.
6. Бобената яйния е готова. Сложете в нея 1 с.л. от зеления сос
7. За да сервирате, с черпак сложете от яхнията в средата на чинията и отгоре поставете агнешкото. Поръсете с останалия зелен сос ако искате.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ