Регистрация

Тирамису с какао и шоколад

Тирамису с какао и шоколад
Средно   |   Порции 5-8   |   Видяна: 3105

Домашно тирамису с аромат на марсала и яйчен крем.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 500 гр италианско (или каквото си намерите) сирене маскарпоне
  • 6 жълтъка
  • 3 белтъка
  • 1 чаена чаша захар
  • ¼ чаена лъжичка сол
  • около 30 броя бишкоти за тирамису – СОВАЙАРДИ (или други по избор)
  • 100 мл студено кафе еспресо
  • 100 мл ром  АМАРЕТО или сладко вино Марсала
  • 20 г натурално какао
  • 50 г натурален шоколад

Начин на приготвяне:

Правим едно дълго кафе с каймак и го оставяме да се охлади.

После приготвяме крема, който се състои от две части. Първата част е от белтъците със солта, които разбиваме с миксер до получаването на гъст белтъчен сняг. Покриваме го с найлоново фолио и го оставяме в хладилника.

Втората част от крема – в голяма купа смесваме жълтъците и захарта и с миксер разбиваме докато сместта побеле , увеличи обема си и се сгъсти до вид на майонеза. Към жълтъчната смес прибавяме маскарпонето и на ниска степен на миксера бъркаме докато се получи хомогенна смес. Към полученият крем прибавяме белтъчния сняг от хладилника и разбъркваме нежно с дървена или пластмасова шпатула до гладка пухкава смес.

Покриваме купата с домакинско фолио и оставяме за 10-15 минути отново в хладилника.

Смесваме охладилото се кафе с рома (виното) в подходяща широка купичка.

Една по една бишкотите се топят за кратко в тази смес и се нареждат една до друга на дъното на четвъртита или правоъгълна, дъбока 7-8 см. тавичка, докато се покрие цялото дъно. Изваждаме крема от хладилника и половината количество разпределяме върху  напоените бишкоти, наредени в тавата. Върху слоя от крем се нареждат останалите бишкоти, предварително отново потопени в кафето, смесено с бадемовия ром. Върху бишкотите разстиламе останалият крем и заглаждаме.

Наръсваме обилно с настърган шоколад и върху него, с помощта на голяма цедка, наръсваме с какаото за финал. Покриваме с фолио и оставяме в хладилника за 7-8 часа. Преди да сервираме го наръсваме с още малко какао, за да  освежим вече готовото тирамису.

Да ви е сладко!

тирамису, поръсено с какао

парче вкусно домашно тирамису с маскарпоне

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта