Лозови сарми с ориз и овесени ядки
Сарми с лозови листа и плънка от кайма и ориз.
Необходими продукти:
- 20 броя лозови листа
- 250 г кайма смес
- 1 ч.ч. ориз
- 1 ч.ч. овесени ядки
- 1 морков
- връзка магданоз
- 1 глава кромид лук
- къри
- черен и червен пипер
- универсална подправка
- сол на вкус
- 3-4 с.л. олио или зехтин
Начин на приготвяне:
1. Обелете лука и го нарежете на 4, връзката магданоз - на ситно, а обеления морков - на 4. Всичките съставки сложетет в кухнески робот и смелете, но не на много ситно.
2. В дълобк съд се смесете съдържанието от робота, каймата, подправките, ориза и овесените ядки. Долейте и една кафена чаша вода.
3. Разбъркайте сместа и завийте сармите в лозовите листа.
4. В дълбока тенджера с намазнено дъно подредете сармите. Върху тях сипете вода, така че да ги покрие поне два пръста. Можете да добавите и още малко мазнина във водата. Притиснете отгоре с чиния, за да не изплуват сармите и да не се разместват или развиват.
5. Варете на слаб огън, като след завиранетно на водата оставете да се готвят около 40 мин. Ако водата се изпарява прекалено много, добавете още на око.
* Поднесете с кисело мляко по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ