Регистрация

Японска хранителна философия – здраве, красиво тяло и дълголетие

21 Aug 2014   /   nina123   /   Видяна: 4562
Японска хранителна философия – здраве, красиво тяло и дълголетие

Хранителните навици на японците са пример за подръжание в борбата с наднорменото тегло и нездравословния начин на живот на модерните затлъстяващи хора.

Множество изследвания на различни сдружения, както и данните на Световната Здравна организация (СЗО) са единодушни, че най-прогресивно затлъстяващите нации в световен мащаб са американците и развитите европейски страни, като водещи от тях са Франция, Италия и Испания.  Двете основни първопричини за проблема, който косвено отнема стотици хиляди човешки животи всяка година са неправилното и нередовно хранене с вредни продукти във фатални количества и липсата на достатъчно физическа активност.

И на фона на прогресивно надебеляващия до нездравословност модерен човек застава някои жител на Далечния Изток. Парадоксът е лесно забележим. Тези хора, които живеят в една и съща епоха на една и съща планета имат коренно различна структура на тялото, сякаш непроменена под натиска на съвременните храни като пица на парче, чипс, сандвич, биричка, понички и всичко така вкусно, което се продава по улиците на почти всяко населено място в Европа, двете Америки и Австралия.

Изследване, проведено в началото на 2014 година доказа, че японците са най-слабо затлъстялата и затлъстяваща нация, най-дълголетната и най-здравата като устойчивост на болести. Дали това не е сигурен показател, че трябва да се поучим от тях на фона на информацията, че въпреки вдигането на индекса на телесна маса с пет единици за обявяване на затлъстялост, все повече хора в модерния свят продължават да попадат в тази група. Още по-плашещо е, че и детската затлъстялост също расте прогресивно.

Защо японците на най-слаби и здрави? На този въпрос реши да отговори същия международен екип, който им присъди първото място в началото на годината. Оказа се, че тяхната стройна фигура, здрава имунна система и завидното им дълголетие се дължат на няколко хранителни навика, който са така полезни за тялото, че го мотивират да бъде красиво и издръжливо. Ето кои са те според изследователите:

Японците консумират голямо количество соленоводна риба. Макар и мазно, нейното месо съдържа предимно полезни мазнини, нискокалорична и засищаща е, а като бонус към уникалния вкус, който придобива под влияние на местните рецепти, водният обитател е и богат на витамини и микроелементи, които заздравяват тялото, имунната система и са мощни антиоксиданти. (Ако искате да последвате примера им – вижте РЕЦЕПТИ ЗА МОРСКА РИБА.)

Японците не ядат пшенични тестени изделия. Със сигурност почти всеки от тях е опитвал паста, пица, сандвичи и някои от стотиците видове италиански изкушения от тесто, но те не успяват да погазят хранителните навици на една хилядолетна култура. В Япония хляба и спагетите се правят от оризово брашно, а като цяло навика за консумация на насъщен е заменен от варен ориз, който присъства ежедневно в менюто. Замислете се само колко по-здравословно би се хранил средностатистическия европеец, ако махне тестените изделия от списъка с консумирани храни. (Ако искате да си хапнете ориз вместо хляб – вижте РЕЦЕПТИ ЗА ЯСТИЯ ОТ ОРИЗ.)

Японците нямат афинитет към пържено. При тях основният вид термична обработка е варенето или запичането на сух тиган. Дори и да пържат, те го правят в мазнини, които отделят много по-малко канцерогенни вещества при нагряване от традиционното слънчогледово или рапично олио или пък зехтина.  (Ето ви някои ЗДРАВОСЛОВНИ РЕЦЕПТИ.)

Японците не са по сладкишите. Ако се опитате да се сетите за традиционен японски десерт, сигурно ще имате леки затруднения, а дори и да имате готов отговор – замислете се – това е карамелизиран или фламбиран плод или оризов пай – все драстично по-безобидни, по-полезни и по-нискокалорични вкусотийки спрямо любимия на европееца и американеца поничка, пай, торта и други, преливащи от бяла захар, консерванти и енергия без полезни вещества. (Ако искате да си хапнете полезен сладкиш, ето предложение за ЗДРАВОСЛОВНИ ДЕСЕРТИ.)

ПОДОБНИ СТАТИИ

Магейрокофобия – защо ме е страх да готвя?

Какво представлява страхът от готвене, на какво се дължи притеснението от приготвяне на храна и как се лекува?   виж още »

Златни японски правила в храненето

Отношението на японците към храната е определящо за доброто им здраве и перфектната фигура. Ето от кои правила можем да се поучим.   виж още »

Затлъстяването на българина се разраства

Всеки четвърти мъж и близо 18% от първолаците в България са затлъстели. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта