Регистрация

Яжте ориз за здраве и красота

24 Apr 2014   /   nina123   /   Видяна: 3948
Яжте ориз за здраве и красота

Оризовата гарнитура набавя минерали и засища с малко калории.

В света има над 10 000 вида ориз, а консумацията му е в основата на изхранването на цели нации. Зърнената култура днес се произвежда в десетки милиарди тонове всяка година и спасява от глад стотици милиони хора в Европа, Африка и най-вече Азия. Рецепти за приготвянето му от различни краища на планетата превръщат обикновения продукт в местна екзотика и радват туристи със своята странност и уникален вкус.

Оказва се, че освен огледало на бита, оризът е и храна за здраве. Екип от американския университет Бейлър, с ръководител д-р Тереза Никъл се фокусира върху група изследвания, които да установят влиянието на една от най-комерсиалните гарнитури върху човешкия организъм. В проучването се включват 14 000 американци с различен хранителен режим, като се правят сравнения между тяхното здраве, податливост на болести, имунна система и ниво на затлъстялост и честотата, с която те консумират ориз в менюто си.

Хората които си хапват между три и шест пъти ориз седмично имат драстично по-високи нива на минералите калий, магнезий и желязо, както и на фолиева киселина и фибри. Те дори надминават по общо здраве янките, които наблягат предимно на плодове и зеленчуци дори в основните си яденета. Тук обаче човек не бива да се заблуждава – оризът не е заместител на пълноценното и разнообразно хранене, но трябва да бъде част от него. Защото въпреки богатството си на минерали и някои витамини, той е беден на витамин С, А, В, Е и РР и не може да ги достави в нужните за тялото дози.

Оризът има и някои диетични свойства. Той е беден на прости мазнини, съдържа въглехидрати и не много калории. Енергията от него се отделя бързо и може да бъде изразходена безпроблемно в рамките на активната част от деня. Освен това фибрите в състава му, на които са богати най-вече неолюспените видове, активизират метаболизма и подпомагат горенето на мазнини и правилното разграждане на храните.

Оризът засища изключително лесно – нужни са 100-150 грама от него, за да убие чувството на глад за часове, а това количество носи между 300 и 450 калории. Затова експертите препоръчват той да се консумира като гарнитура или основно ястие на обяд. Така по време на деня енергията от него ще бъде изразходвана, полезните му вещества ще постъпят в тялото, а човек няма да изпитва глад до вечерта, когато апетитът също ще бъде умерен. Освен това доказано оризът убива желанието за ядене на сладкиши и шоколад, което е особено силно при жените и пречи на тяхната диета.

Ето стотици рецепти за ОРИЗОВА ГАРНИТУРА.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Идеалният ориз за салати и предястия по рецепта на Гордан Рамзи

Как се готви обикновен варен ориз, за да гарантира вълшебен вкус на всяко ястие?   виж още »

Внимание: оризът съдържа арсен и олово

Вредните вещества в ориза и въобще във варивата попадат от водата, в която културата вирее.   виж още »

Най-интересните и любопитни факти за ориза

Колите Хонда и Тойота са кръстени на думи, означаващи оризови насаждения, а дължината на оризовото зърно е определяща дали даденият сорт ще се използв виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта