Регистрация

Често отделяне на газове през почивката – защо?

01 Aug 2017   /   nina123   /   Видяна: 3133
Често отделяне на газове през почивката – защо?

Подутият стомах и пръцкането могат да провалят лятната ваканция. Как да се предпазим от стомашното неразположение?

Никак не е приятно да усетиш как червата се раздвижват и неприятното ароматче се готви да напусне стомашната екосистема, обгазявайки всички на плажа, в кафенето, в офиса или на трапезата. А дискомфортът е съпроводен с болки в корема, които се засилват, докато човек се стиска и го карат да забрави за притеснението колко ли звучно тази болка ще излезе навън. Установено е, че през лятото човек по-често отгеля газове, но това далеч не означава, че зимата сме защитени от излагация. Особено ако на лице е по-сериозен стомашен проблем.

Ако се чудите защо точно на вас и точно по време на лятната ваканция се появява тази подутост, съпроводена с активно газоотделяне и болки, ето няколко от основните причини за нейното наличние. Нека всеки прецени сам за себе си дали може да промени режима си така, че да се радва на плосък корем и компанията на близките, без да се притеснява, че ще го заболи или ще се изложи.

1. Смяната на мястото през лятната почивка се отразява на перисталтиката. Колкото и странно да ви звучи, щом смените обкръжението на предмети и лица от ежедневието с нова обстановка, коремът първи усеща това. Ако вече сте и в друга географска ширина или дължина, тялото неминуемо ще се „разстрои“, а неговото объркване ще предизвика по-активно отделяне на газове. Не се притеснявайте, дискомфортът ще отшуми до 2-3 дни, а през това време ще ви се наложи да бъдете нащрек.

2. Летните стомашни вируси са бич за стомаха и червата. За съжаление те вилнеят особено концентрирано около водни басейни – именно местата, които се посещават от най-много хора през топлите месеци. Стомашният вирус не винаги се проявява чрез повръщане, диария, висока температура и отпадналост. Може просто да ви накара буквално да взривите атмосферата с количеството газове, което отделяте. А коремът е подут и имитира бременност. Има начин да смекчите положението. За всеки случай, още преди да заминете си вземете пробиотик. Не разчитайте на киселото мляко с идея да се лекувате натюр. То може и да влоши състоянието. Колкото и да се пазите от влизане в аптеките, по-добре се доверете на бялата мафия по този деликатен въпрос.

3. Летните диети с фибри. Да – много е полезно да си хапвате пълнозърнести закуски, мюсли, трици, сурови ядки. Но те съдържат определени въглехидрати, които много малко стомаси могат да преработят без да се разбунтуват. В това няма нищо лошо, ако не ви притеснява дуото „звук и миризма“. Но ако то ще ви постави в скомфузна ситуация, по-добре се откажете от здравословната си закуска. Особено взривоопасна става тя, ако комбинирате гореизброените храни с прясно или кисело мляко.

4. Летните зеленчуци и варива са способни да изстрелят ракети. През топлите дни е препоръчително да си хапваме по-лека храна и да намалим количеството на месата и тестените изделия. С тези препоръки на лекари и диетолози народът се спира на зелени салати, домати, картофени ястия и варива. А всички те „втасват“ в стомаха под формата на един опасен вулкан, който може да ви разтърси всеки момент. Особено щом става въпрос за печени или пържени картофи, бобови растения, домати и зеле. Не очаквайте да ви пощадят откъм изригване, въпреки че са доста полезни.

5. Непоносимостта към лактоза предизвиква газове, но малцина подозират, че са я развили. Взаимоотношението между стомаха и млечните продукти са особено деликатни. Доказано е, че 1/3 от хората по света имат или са имали в етап от живота си лактонепоносимост. Това далеч не ознчава да лишите тялото си от всички полезни млечни храни. Просто бъдете наблюдателни. Ако след мляко с кафе ви се доходи по голяма нужда, то и вие влизате в тази 1/3. Същото важи ако след хапване на кисело мляко или сирене изведнъж рязко се подуете, а след като отделите газ, всичко си идва на мястото. Стомашните алергии към кашкавал и жълти сирена са по-редки. Вие просто следете поведението на стомаха си, имайки едно на ум. Така ще знаете дали да изпиете ободрителната си напитка с мляко или да хапнете кисело-млечна закуска, ако ще сте на пресконференция, интимна среща, тихо място с хора.

Ние от kulinarno.bg се чувстваме длъжни да обясним, че отделянето на газове се предизвиква от някои храни, но това далеч не означава да спрете да ги консумирате. Освен ако не предизвикват във вас болезнени спазми и силен дискомфорт, си заслужава да ги пропускате само когато избълването на „звук и миризма“ могат да ви злепоставят или да ви накарат да се чувствате неловко. Ако обаче подозирате, че някой продукт буквално ви трови – посъветвайте се с експерт дали проблемът е във вида на термичната обработка или в самата храна като суровина. Чак след това, ако има нужда, я обявете за табу в диетата си. 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Сини сливи за редовно изхождане

Сини сливи срещу запек или как да мотивираме перисталтиката с вкусни плодове.   виж още »

Трикове за плосък корем на плажа

Пет минути упражнения на ден и лека диета превръщат биреното коремче в плоско очарование. виж още »

Мента, ананас и какао против подуто коремче

Глътнали сте топка? Подутият стомах спада с правилните напитки. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта