Регистрация

Храни в бяло и червено посрещат Баба Марта

28 Feb 2014   /   nina123   /   Видяна: 6357
Храни в бяло и червено посрещат Баба Марта

Окичете трапезата като мартеничка и се порадвайте на тематично оцветени продукти и блюда.

Все повече привържениците на позитивното мислене съчиняват хитри идеи, спазвайки основния си принцип, че всеки ден е празник. И като такъв, той трябва да е тематично настроен към повода. А обявените за празнични дни са истински фурор, в който не само облеклото, традиционните забавления, но и интериора се поставя в рамките на темата. Следващият материал е за всички онези, които планират да не удостоят идването на Баба Марта просто с една закичена мартеничка, а да приготвят за семейството и близките тематично меню в бяло и червено. Ще ви дадем идеи за предястия, основни и десерти, които да са в цветовете на празника.

1. Предястия:

Доматите със сирене са типичната комбинация от тези два цвята. Можете да нарежете един домат на шайби до средата и в промеждутъците му да сложите кръгчета моцарела. Идейно ще е да разделите чинията на две половини, като в едната от тях наредите резени от домати и чушки, а в другата – от различни видове сирена и бял лук. Импровизирайте смело с чери и сушени домати, чесън, лук и чушка. Особено ако имате талант на художник, платото неминуемо ще се окаже с уникална визия, а традиционният вкус на комбинация от домат и сирене едва ли ще остане неоценен.

Ряпа с цвекло на мартеница. Червеното цвекло и бялата ряпа (а може и дайкон) са страхотна комбинация в стил мартеница. Можете просто да ги рендосате и поставите от двете страни на чиния, но можете и да опитате да преплетете цветовете. В никакъв случай не ги смесвайте и разбърквайте заедно, защото цвеклото ще оцвети всичко и бяло-червеното ви плато ще се превърне в лилаво.

Плато сирена с плодове. Тук най-важното е да прецените вкусовете. Сиренето е по избор, а само си помислете колко варианти може да има в комбинацията с ягоди, червени боровинки, годжи бери, нар и др. Ако околните не приемат комбинацията за странна, то поднесете им и чаша вино към подобно неустоимо мезенце, което можете да гарнирате и с червено сладко или конфитюр.

2. Основни:

Червеният пипер прави чудеса. Всяка каша, месо със сос и дори картофи (ако постите) може да поруменее под въздействието на тази подправка. Доматеният сос, в който да къкри гозбата също е добро решение. Ако харесвате тази подправка не се свенете да я използвате именно днес, за да пренесете празника и на трапезата си.

Гарнитурата към червено ястие. Тук отново се връщаме на любимото сирене, но за да не се повтаря с предястието, въпреки че сме в сирната седмица, можете да опитате с бял ориз например. Един таскебап с ориз е префектната матеница за вашата чиния. Пюрето от бели картофи също е решение. Не залагайте на сметановите сосове, защото преминала през термична обработка сметаната силно жълтее, а и течната й субстанция ще ви попречи да задържите цялостта на цветовете според желаната визия.

Спагетите с доматен сос са своеобразна мартеница. Независимо дали запръжката е месна или постна, има ли в нея домати или доматено пюре, тя се замесва със сварените спагети така, че пастата изглежда като вплетени бели конци в червена основа.  Целите парченца домати, чушки или сирене, ще подсилят контраста между цветовете.

3. Десерти:

Върху сметаната може да се рисува. Това трабва да ви е достатъчна идея. Дали просто разбита или намазана върху блат, с един шприц и точна ръка можете да изрисувате уникални шедьоври. Не е нужно да използвате червена сладкарска боя. По-безвредно ще е ако просто изберете сладко или мармалад в желания цвят или наредите свежи или консервирани плодове по избор. Представете си от малко сметана, една обикновена бисквита, върху която да се намаже и няколко червени боровинки или ягодки колко красиви десерти можете да сътворите.

И за финал – не забравяйте, че и двата основни типа вино са бяло и червено. Просто решете по какъв начин да бъдат впретени в цялостната мартеница на трапезата ви.

ПОДОБНИ СТАТИИ

На 1-и март връзваме мартенички за здраве и ядем на червена покривка

Посрещаме пролетта според българския фолклор с мартеница и червена покривка, а старите жени месят погача на скрито, за да не ядосат Баба Марта.   виж още »

Пет вкусни предложения за Сирни Заговезни

Ако сте решили да спазвате Великденските пости стриктно, вижте какво да си наготвите в сирната седмица. виж още »

От днес започваме подготовката за Великденския пост – най-дълъг в Християнството

Тази седмица може да се ядат млечни продукти и яйца до неделя, когато е Сирни Заговезни. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта