Регистрация

Бербере – етиопският микс на всяка африканска манджа

09 Sep 2021   /   nina123   /   Видяна: 1390
Бербере – етиопският микс на всяка африканска манджа

Какво представлява подправката бербере, за какво се използва и как се прави домашно бербере?

 

Африканската кухня е характерна със своята сила на подправките. В ястията сякаш не се залага на натуралния вкус на продукта, а на подсилването му благодарение на специални миксове от подправки, които ухаят от всяка чиния. Чувствителният нюх улавя мирис на бахар, кимион, кориандър, карамфил в приятна симбиоза. Небцето се провокира от пикантност, а типичният за Африка дъх се носи от всяка солена гозба. Това е бербере – смес от подправки, с която кулинарите боравят до съвършенство, за да превърнат продукта в плод на националната си кухня.

Какво е подправката бербере? Всъщност това е микс от традиционни подправки за континента. Всеки готвач и домакин си има своя рецепта, по която смесва основните продукти и добавя още аромати и вкусове по желание. Някои го предпочитат силно пикантно, други – с леко лютив нюанс. Основните подправки в микса са бахар, черен пипер, люти чушки, сладък червен пипер, джинджифил, канела, куркума, сминдух, карамфил, индийско орехче, кимион, кориандър. Често към тях се добавят нигела, кардамон и регионални билки.

За какво се използва бербере? Не само по етиопските земи, но и в цяла Африка бербере е основна съставка на солените гозби. От мариноването на риби и меса, през направата на супи и зеленчукови гозби, до готвенето на домашни яхнии – миксът присъства навсякъде. Когато се употребява за маринати, се смесва с мазнина за по-добра попиваемост. От него се правят сосове за потапяне на меса след термичната обработка и дори за намазване на хлябове. Може да се използва и като поръска върху намазнен с масла хляб. В този случай се явява еквивалент на българската трапезна шарена сол.

Рецепта за домашно бербере. Набавете си необходимите съставки:

  1. 4 ч.л. кимион на зърна
  2. 10 карамфилчета
  3. 1,5 ч.л. семена кардамон
  4. 10 зърна бахар
  5. 2 ч.л. семена сминдух
  6. 1 ч.л. семена кориандър
  7. 1 ч.л. черен пипер на зърна
  8. ½ ч.л. куркума
  9. 1,5 ч.л. сух джинджифил
  10. 2/3 ч.л. канела на прах
  11. 4 ч.л. лют пипер на прах
  12. 1 с.л. сладък червен пипер
  13. 1 ч.л. чили на люспи
  14. 2 ч.л. едра сол

В тиган без мазнина на умерен огън се запичат заедно семената на кимиона, сминдуха карамфилчетата, кардамона, бахара, черния пипер. Когато се отворят ароматите им и започнат да се разнасят навред из дома, сгорещените зърна се изсипват в хаванче и се счукват. Прехвърлят се в кафемелачка или мелничка. Може да опитате и в чопър. Добавят се останалите съставки и всичко се смила заедно. Съхранява се в добре затворен буркан до 1 година.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Гомасио – японска подправка от сусам и сол

Азиатска подправка от печен сусам с морска сол радва небцето и се грижи за здравето.   виж още »

Хмели-сунели – грузинският национален микс от подправки

Грузинската смес хмели-сунели е идеална за подправяне и на български народния ястия.   виж още »

Аюрведа лечение чрез подправки

Куркумата намаля нивото на кръвната захар, а дивият копър регулира дейността на стомаха. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта