Регистрация

Три френски правила за хранене на детето

29 May 2017   /   nina123   /   Видяна: 2848
Три френски правила за хранене на детето

Спазвайте часовете на хранене на децата, определяйте лимити на количеството и пропускайте десертите.

Затлъстяването при децата е глобален проблем на съвременните родители и подрастващото поколение, което е жертва на фаст фууда, заседяването пред компютъра и некачествените продукти. Деца с наднормено тегло е имало и в миналото, но те са били рядкост за европейските наследници, за които е установено, че всяко трето дете развива или е с предпоставки да развие наднормено тегло. А оттам идва началото на едни нездрав по презумпция организъм, който трябва да съществува, за да се лекува, а не да създава и да се радва на живота. Затова неправилното хранене силно ощетява личността, като я прави непълноценна.

През изминалата седмица френски медии откриха и разпространиха завет от 1565-а година, който съветва родителите как правилно да подхождат към изхранването на невръстните си потомци. Дори и днес, в ерата на науката и иновациите, мнозина хранителни експерти от цял свят се застъпиха за вехтите съвети, защото откриват в трите основни принципа силен резон. Ето и какви са бабините френски препоръки:

1. Хранете детето в определен час! Родителят не трябва да тича всеки път, щом мъничето изрече с надежда "ам". Дори и да имате злоядо дете, ако пропусне две или три поредни хранения в часовете, определени за това, на четвъртото сервиране ще е по-благосклонно да поеме храната, която му давате. При по-малките този график е през около 3 часа. За по-порасналите деца се разрежда на 4 и дори 5 часа. Добре е обаче всеки ден да се случва в едно и също време. Не е подсъдно да се прпусне дадено за деня ядене, особено междинно, стига да се пропуска всеки ден. Затова, мили родители, създайте си най-лесния и удобен за вас график, но ЗАДЪЛЖИТЕЛНО го спазвайте. Така метаболизмът на мъничето сам ще се активира, когато дойде времето за "ам". А през останалите часове ще си почива качествено, вместо да похапва безразборно чипсове и кексове, които да убият апетита щом дойде време за основното хранене.

2. Определете порциите според нуждите и не позволявайте да се прекалява с храната! На някои деца им трябва специфична диета - повече риба, повече калций, добавен от млечни продукти, месни протеини и какво ли още не. Не разчитайте, че в едно хранене ще съберете цалата гама от полезни вещества, необходима на детето за деня. Преценете си менюто по два критерия - КОЛИЧЕСТВО И СЪДЪРЖАНИЕ. Така ще можете да сервирате сирененото хранене на закуска или вечеря, месото на обяд, зеленчуците за предястие, като същевременно следите колко точно от тях ще бъдат изядени. И от това наблюдение ще можете да изберете храната за утрешния ден.

Някои деца са склонни да преяждат с любимите си ястия, игнорирайки останалите. Ако им позволите да го правят, ги лишавате от балансирано и пълноценно хранене. Затова не им сервирайте всичко на куп. Ако хапват от любимата си риба, сервирайте им 200-300 грама в зависимост от нуждите и щом я изядат, ги похвалете, а не предлагайте да допълните порцията им. Така стомахът ще преработи нужното количество, за да успее да се отърве от него и да почувства глад точно когато дойде време за следващото ядене.

3. Пропуснете десертите! Децата обичат сладкиши и едва ли някой родител се съмнява в това. Мнозина обаче правят грешката да обещаят торта, кекс или бонбони на мъничето си, при условие, че си изяде останалата храна. Мили майки и татковци, правите огромна грешка. По-добре е да научите детето, че има едно сладко ядене за деня и то ще се случи на сутринта, ако миналия ден са си изяли всичко както трябва. Сладкишите на пълен корем са бич за храносмилетелната система. Най-подходящо е да се дават на закуска като единствено ядене.

Колкото и странно да звучи плодът след хранене е също така вреден, както и шоколада. И двете предизвикват силни ферментационни процеси, които пречат на правилното усвояване на полезните вещества от храната, създават киселинна среда в стомаха и водят до отпадналост, лошо настроение и затруднено храносмилане. Няма смисъл да го причинявате на децата. Щом държите да хапват плодове - сервирайте ги половин час преди времето за ядене. Така полезният дар на природата няма да изиграе вредните си козове.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Петте основни френски соса

Класически сосове във френската кухня.   виж още »

Сбъднати Сладки мечти и детски усмивки на 1-и юни

Защо децата празнуват на Първи юни и как Sweet Dreams зарадва малчуганите?   виж още »

Три странни хранителни правила по света

Внимавайте с дъвките в Сингапур, с кетчупа във Франция и с религиозните храни в Норвегия.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта