Регистрация

Този уикенд: Да наготвим с патладжани

28 Nov 2014   /   nina123   /   Видяна: 16419
Този уикенд: Да наготвим с патладжани

Домашно приготвена храна с патладжани за постещи, месоядни и кулинарни любопитковци, които биха импровизирали.

Студа отдавна вече мина през прага, а прогнозите са, че през идната седмица ще донесе със себе си и пухкавата постеля от сняг, очаквана през зимата. Изобилието от сезонни плодове и зеленчуци се оттеглило от плод-зеленчука, където жълто кафявите краски на есента се отчитат най-вече от присъствието на дюли, тикви и мушмули, но сред тях контрастира един "късен гларус" в лицето на патладжана. Цената му малко скочи през последните две седмици, защото и времето му да бъде сезонен изтича, затова днес в столицата е нормално да се купи за около 2,50 до 3.00 лв. за килограм. Хубавото при него е, че е есенен и постен, готви се лесно и участва както в гарнитури, така и в салати и основни ястия. А с тези си критерии успява да си заслужи място в темата ни за предложения на рецепти за уикенда. Така че ако сте съгласни да си сготвите ястие с патладжани, то ние ще се погрижим да предложим най-подходящата за вас рецепта.

Въпреки че сме в разгара на Рождествения пост, малцина са склонните да го спазват. Затова в първата група предложения патладжанът ще се разглежда като продукт за ордьоври и предястия и няма да има нищо против компанията на животински продукти. Едно изискано плато, с което можете да посрещнете и гости е идеята за патладжани със сирене и прошуто. Ето ги и в още по-засукан вариант, където патладжаните се навиват на рулца с риба и моцарела. А за онези, които искат да си ги вплетат в изискан ордьовър, но да не губят много време над печката, ето как да си направите печени патладжани със сирена.

И след като уважихме всички, които са решили в следващите дни да не се съобразяват с християнските хранителни тенденции, то идва ред да дадем и постни предложения за ястия с патладжани. Ордьовър с патладжани и нахут е едновременно лесно и засищащо решение за предястие, независимо дали го готвите за семеен кръг или за гости. Може би най-вкусното абсолютно веганско ястие ще откриете в тази постна мусака от тиквички и патладжани. Хайвер от патладжани пък е една нестандартна за българина разядка, която се приготвя с маслинова паста и сини домати. Страхотна идея за мазане на препечен хляб е. Странна кръстоска между кьопоолу и патладжанен хайвер е следващата рецепта за салата с патладжани, маслини и чушки. Кисела туршия, която не трябва да престоява и да се стерилизира, но е страхотно мезе за твърдо гориво е следващото предложение за туршия от патладжани с моркови и чушки. И говорейки за постни патладжанени гозби, няма как да пропуснем доброто старо кьопоолу. Ето го във вариант кьопоолу домашно производство без консерванти и кьопоолуто на добрата домакиня.

А сега да впрегнем патладжана в направата на наистина засищащи основни ястия. На поамериканчената част от читателите предлагаме две странни, но вкусни рецепти - за сандвич с патладжан и пица с патладжани и чушки. Любителите на домашните гозби ще зарадваме с няколко идеи за пълнени патладжани. Ето как се правят пълнени патладжани с кайма и кашкавал или мързеливи патладжани с месо. Ако имате повече време, то няма да сбъркате, ако се мобилизирате да направите една гръцка мусака с патладжани. Сами изберете между гръцка мусака в глинено гърне, гръцка мусака със сирене, традиционна гръцка мусака и магическа мусака с патладжани, месо и заливка.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Този уикенд: Да посрещнем Рождествените пости

Как да си сготвим меню изцяло без животниски продукти, което да е хем постно, хем вкусно? виж още »

Този уикенд: Да си направим палачинки

Сладки и солени палачинки предизвикват апетита на малки и големи. виж още »

Този уикенд: Да закусим с филийките на баба

Съберете цялото семейство на закуска с любимите принцеси, които ще ви заредят със сила и енергия за почивния ден. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта