Регистрация

Мусака с кайма и патладжани

Мусака с кайма и патладжани
Средно   |   Порции 6-8   |   Видяна: 6637

Разновидност на гръцка мусака с много зеленчуци, месо и млечна заливка.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Една класическа мусака, която майка ми приготвя. Някои казват, че е занимавка, но не отнема чак толкова време. Резултатът е отличен и си заслужава да се прави един път в месеца.

Необходими продукти:

  • 2 патладжана (големи)
  • 700 грама кайма, свинска, телешка или смес
  • 2 червени чушки
  • 1 морков (голям)
  • 2 глави кромид лук (големи)
  • 7-8 скилидки чесън
  • 200 грама домати от консерва или 2-3 пресни настъргани
  • 5-6 картофа
  • ½ ч.л. черен пипер
  • ½ ч.л. черен куркума
  • ½ ч.л. бахар (млян)
  • 2 с.л. сух босилек или 5-6 клонки пресен
  • 2 с.л. червен пипер

За заливката:

  • 2 яйца
  • 1/2 кофичка кисело мляко
  • 2 с.л. брашно

Начин на приготвяне:

Нарязвате патладжана на шайби с дебелина от около 1 см. Осолявате ги и след като им изтече горчивата вода, се пекат на грил тиган до омекване.

Нарязвате всички зеленчуци на дребно (без доматите и картофите) и ги задушавате с малко мазнина до омекване за 5-6 мин. Добавяте каймата към тях, както и доматите и ги задушавате още 5-6 мин, като ги разбърквате от време на време. Накрая прибавяте подправките, разбърквате сместа и махате от котлона.

Плънката вече е готова и може да пристъпите към редене на мусаката в тавичката. Най-отдолу покривате дъното с нарязаните на кубчета или шайби картофи. Върху тях изсипвате цялата плънка а най-отгоре редите патладжана, който сте приготвили на грил тигана. В сместа би трябвало да е останала течност, така че не се налага да добавяте вода.

Печете в предварително загрята на 180 градуса, фурна за около 30 мин. След това заливате мусаката с разбърканата смес от яйцата, киселото мляко и брашното. С нея печете още 15 мин и ястието е готово.

Добър апетит!

гръцка мусака с патладжани кайма картофи и заливка с кисело мляко

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта